Preskoči na vsebino

UGM od doma

UGM OD DOMA
Nič ne more nadomestiti doživetja umetnine v živo. In nedvomno vas bomo že kmalu lahko povabili nazaj v naše prostore na ogled naših številnih razstav. Do takrat pa v Umetnostni galeriji Maribor za vse vas, mlade in odrasle, šolarje in družine, poznavalce umetnosti in radovedne ljubitelje, pripravljamo vsebine in orodja za srečevanje z umetnostjo od doma. Pripravili smo poučne vsebine za najmlajše in skupine iz vzgojno izobraževalnih ustanov, odrasle vabimo na ekspresna vodstva v živo prek spleta ter si prizadevamo, da bo naša umetnost dostopna tudi skupinam s posebnimi potrebami.

V ŽIVO IZ UGM, voden ogled po razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Za vaše učence pripravimo voden virtualni ogled razstave, na kateri se bodo seznanili s pomembnejšimi poudarki v razvoju slovenske umetnosti od konca 19. stoletja do sodobnosti: začetek moderen, prepoznavnost prvih umetnic, abstraktna umetnost, novi mediji (fotografija, video, kinetične umetnost, sodobno slikarstvo in kiparstvo). Po dogovoru s spremljevalci se lahko dogovorimo tudi za drugačne vsebinske poudarke vodenega ogleda: potreti in avtoportreti iz Zbirke UGM, motiv živali v Zbirki UGM, abstraktna umetnost, kinetična umetnost, … Ogledu razstave sledijo navodila za likovno nalogo, s pomočjo katere bodo učenci ponovili razumevanje in doživljanje razstavljenih umetnin. Dejavnost zaključimo s skupnim vrednotenjem izdelkov. Virtualni voden ogled prilagodimo za vse starostne skupine.

OTROCI IN DRUŽINE
Huda mravljica na obisku

učni listi za otroke od 5–10 let
Gradivo na zanimiv in igriv način predstavlja umetnine iz Zbirke UGM. Vsebuje kakovostne reprodukcije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z otrokom prilagojenimi interpretacijami in vprašanji, ki jih vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o vsebini umetnin. Dodana so tudi navodila za likovno nalogo, preko katere bodo otroci poglobili razumevanje obravnavanih umetnin, ob tem pa bodo praktično spoznavali nekatere likovne tehnike in motive ter razvijali lastne likovne kompetence. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, otroci, ki samostojno berejo, pa so pri učenju in ustvarjanju lahko samostojni. Gradivo je brezplačno. Huda mravljica na obisku / Slikarke, kiparke in fotografinje, Huda mravljica na obisku / Svetloba in sence, Huda mravljica in hude maškare na obisku, Huda mravljica na obisku / Ilustracije iz Zbirke UGM + Pravljice iz Mariborske knjižnice, Huda mravljica na obisku / Trikotniki in druge oblike, Huda mravljica na obisku / Krog – predmet, cvet, planet ali kaj čisto drugega, Huda mravljica na obisku / Zakotaljena krogla v Mestnem parku v Mariboru, Huda mravljica na obisku / Ptice v Zbirki UGM, Huda mravljica na obisku / Motiv družine v risbah, slikah in kipih, Huda mravljica na obisku / Gibljive umetnine, Huda mravljica na obisku / Darko Golija - Lega sesanja, Huda mravljica na obisku / Zmago Jeraj - risar, slikar in fotograf, Huda mravljica na obisku / Bojan Golija, Delo na riževem polju, Huda mravljica na obisku / Plavalka, Huda mravljica na obisku / Natura Morta - Tihožitje, Huda mravljica na obisku / Sporočilo Gaji, Huda mravljica na obisku / Odpadni roboti, Huda mravljica na obisku / Poštna umetnost, Huda mravljica na obisku / Druženje za mizo, Huda mravljica na obisku / Igrače in igra v likovni umetnosti, Huda mravljica na obisku / Motiv dreves iz Zbirke UGM.

Spletne sobotne ustvarjalnice / Zoom

Zbirka UGM za otroke
S pravljico v galerijo, 16. februar 2021
Čoln, 17. februar 2021
Grizliji, 18. februar 2021
Popolni organizmi, 19. februar 2021
vodi: Urša Rotman, prof. likovne umetnosti in strokovna sodelavka UGM
V času zimskih počitnic pripravljamo za otroke od 5 do 10 let zanimive in poučne naloge, preko katerih se bodo seznanili z likovnimi umetninami, pri tem pa se bodo tudi igrali in likovno ustvarjali. Vsak dan počitnic vam bomo ponudili video posnetek z razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM.

VRTCI IN ŠOLE
Huda mravljica na obisku

učni listi za predšolske otroke in učence od 1. do 5. razreda
Gradivo na zanimiv in igriv način predstavlja umetnine iz Zbirke UGM. Vsebuje kakovostne reprodukcije del slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja. Opremljeno je z otrokom prilagojenimi interpretacijami in vprašanji, ki jih vabijo k pozornemu opazovanju in razmišljanju o vsebini umetnin. Dodana so tudi navodila za likovno nalogo, preko katere bodo otroci poglobili razumevanje obravnavanih umetnin, ob tem pa bodo praktično spoznavali nekatere likovne tehnike in motive ter razvijali lastne likovne kompetence. Mlajši otroci gradivo raziskujejo s pomočjo odraslih, otroci, ki pa že samostojno berejo, so pri učenju in ustvarjanju lahko samostojni. Gradivo je brezplačno. Huda mravljica na obisku / Slikarke, kiparke in fotografinje, Huda mravljica na obisku / Svetloba in sence, Huda mravljica in hude maškare na obisku, Huda mravljica na obisku / Ilustracije iz Zbirke UGM + Pravljice iz Mariborske knjižnice, Huda mravljica na obisku / Trikotniki in druge oblike, Huda mravljica na obisku / Krog – predmet, cvet, planet ali kaj čisto drugega, Huda mravljica na obisku / Zakotaljena krogla v Mestnem parku v Mariboru, Huda mravljica na obisku / Ptice v Zbirki UGM, Huda mravljica na obisku / Motiv družine v risbah, slikah in kipih, Huda mravljica na obisku / Gibljive umetnine, Huda mravljica na obisku / Darko Golija - Lega sesanja, Huda mravljica na obisku / Zmago Jeraj - risar, slikar in fotograf, Huda mravljica na obisku / Bojan Golija, Delo na riževem polju, Huda mravljica na obisku / Plavalka, Huda mravljica na obisku / Natura Morta - Tihožitje, Huda mravljica na obisku / Sporočilo Gaji, Huda mravljica na obisku / Odpadni roboti, Huda mravljica na obisku / Poštna umetnost, Huda mravljica na obisku / Druženje za mizo, Huda mravljica na obisku / Igrače in igra v likovni umetnosti.

Iz naših zbirk: Ivan Kos
spletna razstava za vse starostne skupine
Spletna razstava o življenju in delu Ivana Kosa in izbranih delih iz Zbirke UGM. Predstavljeni so njegovi portreti sorodnikov in drugih, med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacije. Dostop je brezplačen.

Spoznaj umetnika / Spoznaj umetnico
e-gradivo za vse starostne skupine
Sodobne slovenske umetnice in umetniki odgovarjajo na vprašanja, ki osvetljujejo njihov proces dela in razumevanje le tega. Spoznajte Andreja Brumna Čopa, Meto Grgurevič, Polono Poklukar in druge, ki delujejo na različnih umetniških področjih od slikarstva, kiparstva, kostumografije do multimedijskih projektov. Dostop je brezplačen.
Umetniki in umetnice: Spoznaj umetniceo / Mateja Kavčič, Spoznaj umetnico / Saša Bezjak, Spoznaj umetnika / Matija Bobičić, Spoznaj umetnika / Mitja Ficko, Spoznaj umetnika / Herman Pivk, Spoznaj umetnika / Silvester Plotajs Sicoe, Spoznaj umetnico / Polona Petek, Spoznaj umetnico / Nataša Berk, Spoznaj umetnico / Mina Fina, Spoznaj umetnika / Matej Koren, Spoznaj umetnico / Nataša Prosenc Stearns, Spoznaj umetnico / Jasmina Cibic, Slađana Matić Trstenjak, Nenad Cizl, Rene Maurin, Tanja Lažetić, Janja Kosi, Tina Konec, Rok Vilčnik, Simona Šuč, Vid Merlak, Lea Culetto, Danilo Milovanović, Sara Bezovšek, Meta Grgurevič, Miri Strnad, Andrej Brumen Čop, Polona Poklukar, Boris Beja, Karmen Čorak, Tadej Vaukman.

Zvočni opisi del iz Zbirke UGM
zvočni opisi in reprodukcije za učence od 7. do 9. razreda, dijake, študente, kot gradivo za učitelje in učiteljice
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise na našem YouTube kanalu in na spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne. Gradivo je brezplačno.

ODRASLI
Ekspres vodstva
spletno vodstvo po razstavi,
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek)
•   Odštevanje do prešernovega dne
1. – 6. februar 2021, vsak dan ob 11.00
•   Naprej v preteklost
22. – 26. marec 2021, vsak dan ob 11.00
Skozi 10 minutna spletna vodstva, ki bodo v živo predvajana preko naših družabnih omrežji, bomo predstavili raznolike umetnine na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Dostop je brezplačen.

Iz naših zbirk: Ivan Kos
virtualna razstava
Virtualna razstava o življenju in delu Ivana Kosa in izbranih delih iz Zbirke UGM. Predstavljeni so njegovi portreti sorodnikov in drugih, med njimi zagotovo najbolj znan portret Deklica z oranžo. Z risbami v tehniki tuš na papirju pa pridobimo vpogled v socialno tematiko obdobja med vojnama v Mariboru. Kakovostne reprodukcije umetnin so dopolnjene s podatki in interpretacije. Dostop je brezplačen.

Spoznaj umetnika / Spoznaj umetnico
e-gradivo
Sodobne slovenske umetnice in umetniki odgovarjajo na vprašanja, ki osvetljujejo njihov proces dela in razumevanje le tega. Spoznajte Andreja Brumna Čopa, Meto Grgurevič, Polono Poklukar in druge, ki delujejo na različnih umetniških področjih od slikarstva, kiparstva, kostumografije do multimedijskih projektov. Dostop je brezplačen.
Umetniki in umetnice:  Spoznaj umetniceo / Mateja Kavčič, Spoznaj umetnico / Saša Bezjak, Spoznaj umetnika / Matija Bobičić, Spoznaj umetnika / Mitja Ficko, Spoznaj umetnika / Herman Pivk, Spoznaj umetnika / Silvester Plotajs Sicoe, Spoznaj umetnico / Polona Petek, Spoznaj umetnico / Nataša Berk, Spoznaj umetnico / Mina Fina, Spoznaj umetnika / Matej Koren, Spoznaj umetnico / Nataša Prosenc Stearns, Spoznaj umetnico / Jasmina Cibic, Slađana Matić Trstenjak, Nenad Cizl, Rene Maurin, Tanja Lažetić, Janja Kosi, Tina Konec, Rok Vilčnik, Simona Šuč, Vid Merlak, Lea Culetto, Danilo Milovanović, Sara Bezovšek, Meta Grgurevič, Miri Strnad, Andrej Brumen Čop, Polona Poklukar, Boris Beja, Karmen Čorak, Tadej Vaukman.

Zvočni opisi del iz Zbirke UGM
zvočni opisi in reprodukcije
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise na našem YouTube kanalu in na spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne. Gradivo je brezplačno.

SKUPINE S POSEBNIMI POTREBAMI
zvočni opisi del iz Zbirke UGM, zvočni opisi in reprodukcije
S pomočjo zvočnih opisov pridobimo informacije o umetninah, ki se žal preko posrednega predstavljanja izgubijo. Prav tako pa ob poslušanju opisov opazujemo bolj poglobljeno in doživeto. Opise na našem YouTube kanalu in na spletni strani spremljajo tudi kakovostne reprodukcije umetnin. Zvočni opisi so primerni tudi za slepe in slabovidne. Gradivo je brezplačno.