Preskoči na vsebino

Spoznaj umetnico / Mateja Kavčič

Kdo si in s čim se ukvarjaš?
Sem Mateja Kavčič, slikarka, zadnje čase bolj risarka in ustvarjalka prostorskih postavitev iz materialov najdenih v naravi.

Opiši svoje delo s tremi besedami / pridevniki.
Naravno, krožno, minljivo.

Najboljši nasvet o svetu umetnosti, ki si ga prejel?
..mogoče moja ugotovitev: imej čim bolj trdo kožo, da preživiš in vztrajaj.

Umetniško delo / avtor / glasba / film, ki te je v zadnjem času navdušilo?
Zelo me je prevzela (pravkar izšla) zbirka poezije Saše Pavček Zastali čas. Ker sem delala ilustracije zanjo, sem pesmi velikokrat prebrala in vsakič znova mi je avtoričina neverjetna lepota izraza vzbudila nove in nove močne občutke.

Česa te je strah, ko ustvarjaš?
Bolj me je strah, ko ne ustvarjam, preden začnem ali ko ne morem ... , da moje delo ne bo dovolj dobro, da bo patetično, da bo premalo povedalo, da bo preveč ilustrativno … Vendar ko zares »padem notri«, strahovi vedno izginejo.

Brez katerega pripomočka za ustvarjanje ne bi mogel živeti?
Nimam enega izbranega pripomočka. Zadnje obdobje delam iz trav, vej, praproti..., lahko rišem s palico v pesek ...

Kaj smatraš za največji uspeh v svoji umetniški karieri do zdaj?
Vsaki pripravi razstave se predam in mi izvedba pomeni uspeh. Glede na to, da umetnikom pri nas ni ravno z rožicami postlano, je tudi moja konstanta razstavljanja, očitno neke vrste uspeh.

Kako gledaš na pozitivno ali negativno kritiko tvojega dela?
Pozitivna kritika me dvigne, pripomore k samozavesti in osmisli nove načrte. Dobronamerna negativna kritika pa mi da misliti, lahko pomaga razviti kaj novega, čeprav me najprej prizadene.

Poimenuj eno umetnico, za katero bi rad, da te z njo primerjajo.
Zelo blizu mi je delo Andija Goldsworthija, ki sem ga pred leti na novo odkrila. Gledala sem dokumentarec o njegovem delu in jokala. Vendar se ne bi primerjala z njim.

Kako je pandemija zaznamovala tvoje delo?
Trenutno me bolj zaznamujejo ukrepi ob pandemiji. Omejujejo me pri načrtovanju razstav, strižejo mi ideje in prekinjajo tok misli.
Po moje je pandemija v medijih preveč podarjena, zato me ta tematika trenutno odbija, posledice odtujenega stanja pa bodo tako ali drugače vplivale tudi na moje delo.

Štafetno vprašanje umetnice Saše Bezjak:
Zakaj ustvarjaš?
Iz neke nuje, da se osmislim, samopotrdim ... in zaradi dragocenih občutkov popolne svobode, ko se »prestaviš« v stanje ustvarjalnega užitka, ko se tako predaš, da obstaja samo sled tvoje roke in čisto nič drugega.

Mateja Kavčič, rojena 1970 v Novem mestu, je otroštvo preživela v Brestanici. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer Grafika, se je leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1994 diplomirala in leto kasneje obiskovala slikarsko specialko. Leta 2007 je pridobila pedagoško andragoško izobrazbo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije, prostorskih postavitev in land arta. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi ustvarjalnice za otroke. Zadnjih 18 let živi in ustvarja v Škofji Loki.