Preskoči na vsebino

Huda mravljica na obisku / Bojan Golija, Delo na riževem polju

Otroci pozdravljeni! V času, ko ne morete na obisk v galerijo, vas bo na vaših domovih ponovno obiskala naša radovedna Huda mravljica in z vami spoznavala umetnost ter ustvarjala zanimive izdelke. Vsak teden, dokler nam bo svetovano, da ostajamo doma, bo Brigita Strnad, muzejska svetovalka, skupaj s Hudo mravljico pripravila likovne naloge, ki bodo namenjene otrokom, starim med 5 in 9, a jih lahko rešujemo čisto vsi, če nam bo dolgčas.

Tukaj je že prva naloga! Tokrat bomo spoznali umetnika Bojana Golijo in njegovo delo. Naloge v obliki učnega pripomočka najdete v tej povezavi, v isti obliki pa jih lahko odprete tudi s klikom na kvadratke spodaj.

Bila je huda mravljica…

Vsi jo poznamo, mnogi pa ne vedo, da je avtor pesmi Huda mravljica Branko Rudolf, legendarni prvi direktor Umetnostne galerije Maribor. Prva znana objava pesmi sega v leto 1955 (leto po ustanovitvi Umetnostne galerije Maribor) v zbirki pesmi za otroke Zamorček in ladjica, od takrat pa je bila pesem natisnjena v številnih zbirkah in samostojnih izdajah. Pesem je uglasbil skladatelj Marijan Vodopivec in leta 1971 so jo zaigrali v prizoru televizijske serije Erazem in potepuh. Od takrat jo poznajo prav vse generacije slovenskih otrok.