Spoznaj umetnico / Lea Culetto

Kdo si in s čim se ukvarjaš?
Sem feministka, ki raziskuje družbeni položaj ženskega telesa danes.

Opiši svoje delo s tremi besedami / pridevniki.
Bleščeče. Kosmato. Kičasto.

Najboljši nasvet o svetu umetnosti, ki si ga prejela?
Delaj karkoli hočeš.

Umetniško delo / avtor / glasba / film, ki te je v zadnjem času navdušilo?
Umetnica Ýrúrarí (@yrurari).

Česa te je strah, ko ustvarjaš?
Odkar si ne zamišljam več končnega produkta, ničesar.

Brez katerega pripomočka za ustvarjanje ne bi mogla živeti?
Šivanke in niti.

Kaj smatraš za največji uspeh v svoji umetniški karieri do zdaj?
Vsak projekt, dogodek, sodelovanje zase so zame največji uspeh.

Kako gledaš na pozitivno ali negativno kritiko svojega ustvarjanja?
Nanjo gledam kot na del »službe«. Čeprav se mi zdi, da konstruktivne kritike na splošno primanjkuje. Največkrat prejmeš nasmešek ter »Čestitam« s stiskom roke.

Poimenuj eno umetnico, za katero bi rada, da te z njo primerjajo.
Nimam specifične želje s katero_im umetnico_kom bi rada, da me primerjajo.

Kaj pripravljaš v prihodnje?
Razvijajo se nova sodelovanja, nastajajo novi projekti. Izgleda, da bo druga polovica leta precej bolj kosmata ter kičasta.

Lea Culetto (roj. 1995, Trbovlje) je leta 2016 zaključila dodiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) z diplomskim delom Ženska in fragmenti modne industrije. Njene zgodnje skupinske razstave vključujejo V prostor, objekti (Bežigrajska galerija I, Ljubljana, 2015), ki jo je kuriral Miloš Bašin, in DSU ROG (Galerija Zelenica, 2015). Prihodnje razstave so ji že prinesle priložnost razstavljanja v tujini: njen diplomski projekt je bil predstavljen na razstavi Transformation of Image (Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu, 2016) skupaj z razstavama v Grčiji z naslovom ROOMS 2017 (Galerija Kappatos, Atene, 2017). V Sloveniji je med drugim sodelovala na razstavah Mlada ženska umetnost v Šiški, ki jo je kuriral Žiga Kariž (Kino Šiška, 2017) in PREMIERA 2018 - 4. trienale mladih umetnikov. Kulturno telo, prostor, umestitve (Galerija sodobne umetnosti, Celje, 2018). Pogosto sodeluje z mednarodnim feminističnim in queer festivalom Rdeče zore, vključno z razstavama PopredmeteNJE (Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2018) in Feministična umetnost na UL ALUO, 1. del: En, dva… pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri (Galerija Alkatraz, 2019).