Preskoči na vsebino

Huda mravljica na obisku / Svetloba in sence

Dragi naši najmlajši ustvarjalci! V času, ko se ne moremo družiti v galeriji, vas bo na vaših domovih tedensko obiskovala naša radovedna sodelavka Huda mravljica in z vami spoznavala umetnost ter ustvarjala zanimive izdelke.

Tukaj so že pripravljene nove, zanimive naloge! Tokrat bomo spoznavali kako je v umetniških delih prikazana svetloba in sence. Naloge v obliki učnega pripomočka najdete v tej povezavi, v obliki slik jih lahko odprete tudi s klikom na kvadratke spodaj. Na mail info@ugm.si nam pošljite svoje fotografije izdelkov - teh bo Huda mravljica še posebej vesela. Vse izdelke bomo objavili na UGM fotografski platformi Flickr.

Bila je huda mravljica…

Vsi jo poznamo, mnogi pa ne vedo, da je avtor pesmi Huda mravljica Branko Rudolf, legendarni prvi direktor Umetnostne galerije Maribor. Prva znana objava pesmi sega v leto 1955 (leto po ustanovitvi Umetnostne galerije Maribor) v zbirki pesmi za otroke Zamorček in ladjica, od takrat pa je bila pesem natisnjena v številnih zbirkah in samostojnih izdajah. Pesem je uglasbil skladatelj Marijan Vodopivec in leta 1971 so jo zaigrali v prizoru televizijske serije Erazem in potepuh. Od takrat jo poznajo prav vse generacije slovenskih otrok.