Preskoči na vsebino

Spoznaj umetnico / Saša Bezjak

Kdo si in s čim se ukvarjaš?
Saša Bezjak, slikarka, pedagoginja.

Opiši svoje delo s tremi besedami / pridevniki.
Strast, ustvarjanje, poučevanje.

Najboljši nasvet o svetu umetnosti, ki si ga prejela?
Poglobi se v svoje delo in nikogar nič ne sprašuj v povezavi z njim dokler ni končano.

Umetniško delo / avtor / glasba / film, ki te je v zadnjem času navdušilo?
Doorsi, Vse o moji mami (Almodovar), Lou Reed, Sex pistols

Česa te je strah, ko ustvarjaš?
Ničesar.

Brez katerega pripomočka za ustvarjanje ne bi mogla živeti?
Živega okoli sebe.

Kaj smatraš za največji uspeh v svoji umetniški karieri do zdaj?
Amsterdam, zelo dober odziv na razstavo.

Kako gledaš na pozitivno ali negativno kritiko tvojega dela?
Kot drugo mnenje.

Poimenuj eno umetnico, za katero bi rada, da te z njo primerjajo. /
Poimenuj enega umetnika, za katerega bi rada, da te z njim primerjajo.
Ne želim, da me s kom primerjajo.

Kako je pandemija zaznamovala tvoje delo?
Več slikam.

Štafetno vprašanje prejšnjega intervjuvanca umetnika Matije Bobičića:                                             Kaj bi ti kot umetnici bolj škodovalo, če bi dobivala samo pozitivne ali samo negativne kritike?
Tako je s kritikami. Lahko je veliko pozitivnih in tako je ponavadi, sploh ob razstavi, vendar tistih, ki resnično mislijo pozitivno je malo, eden ali dva sta in ko ti to povesta verjameš, ker to čutiš z vsemi senzorji. Nekaj je seveda tudi tistih, ki te občudujejo kot umetnico, vendar to zelo redko izveš ali izveš, ker ti zaupa prijateljica, sami niso sposobni tega sporočiti, ker v Sloveniji je s teboj nekaj narobe, če izraziš pohvalo. Negativne kritike so boleče, in ni nujno, da so produktivne. Lahko pomenijo obračunavanja nekih zamer. Želim si pozitivnih kritik malo več, kar bi mi koristilo in konstruktivnih negativnih - iz katerih lahko napredujem. Obojne so potrebne.

Saša Bezjak je bila rojena leta 1971 v Mariboru, odraščala pa je na Tratah v Slovenskih goricah. Diplomirala je leta 1999 na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz likovne pedagogike pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije, leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec (praktični del Slika kip) in profesorice umetnostne zgodovine dr. Nadje Zgonik (teoretični del Štiri osebna stališča mladih mariborskih umetnikov). Leta 2009 je prav tam končala magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu s temo Različne dimenzije realnosti. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika.
Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem. Že desetletje kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle ter organizira razstave del, ki tam nastanejo.
Od leta 2006 živi, dela in ustvarja v Gornji Radgoni.