Preskoči na vsebino

Huda mravljica na obisku / Sporočilo Gaji

V času, ko ne morete na obisk v galerijo, bomo galerijo pripeljali do vas. Natančneje, košček po košček vam jo bo v vaše domove prinesla naša marljiva sodelavka Huda mravljica! Vsak teden, dokler nam bo svetovano, da ostajamo doma, bo Brigita Strnad, muzejska svetovalka, skupaj s Hudo mravljico pripravila likovne naloge, ki bodo namenjene otrokom, starim med 5 in 9, a jih lahko rešujemo čisto vsi, če nam bo dolgčas.

Tukaj je šesta naloga! Tokrat se bomo posvetili naši čudoviti Zemlji / Gaji. Učni list najdete v tej povezavi, lahko ga natisnete ali pa ga rešite kar na računalniku. Naloge v obliki učnega pripomočka najdete v tej povezavi,  v isti obliki pa jih lahko odprete tudi s klikom na kvadratke spodaj.

Bila je huda mravljica…

Vsi jo poznamo, mnogi pa ne vedo, da je avtor pesmi Huda mravljica Branko Rudolf, legendarni prvi direktor Umetnostne galerije Maribor. Prva znana objava pesmi sega v leto 1955 (leto po ustanovitvi Umetnostne galerije Maribor) v zbirki pesmi za otroke Zamorček in ladjica, od takrat pa je bila pesem natisnjena v številnih zbirkah in samostojnih izdajah. Pesem je uglasbil skladatelj Marijan Vodopivec in leta 1971 so jo zaigrali v prizoru televizijske serije Erazem in potepuh. Od takrat jo poznajo prav vse generacije slovenskih otrok.