Preskoči na vsebino

Mladen Stropnik z Natašo Berk, Bojanom Mijatovićem in Dominikom Štibernikom / Pristava—Gaberke—Veleje
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
8. december 2023–8. februar 2024
otvoritev: petek, 8. december 2023, 19.00

Mladen Stropnik je svojo umetniško pot začel z raziskovanjem razširjenega polja slikarstva, danes pa njegov bogat in intriganten opus obsega slike, dela na papirju in platnu, kolaže, risbe, videe, performanse ter objekte. Stropnik svojo umetniško prakso situira v prostore vsakdanjega življenja – iz njih namreč črpa, obenem pa v njih, z umetniškimi gestami, ki izhajajo iz konceptualizma in minimalizma intervenira in s tem oblikuje prosto asociativne pomene. Umetnik zrcali svoje osebno doživljanje vsakdanjega, poznanega, neposrednega, to doživljanje pa prevaja v umetniška dela, ki gledalcu ponujajo neposredno estetsko izkušnjo, ki pa je zmeraj vezana na in pogojena s posameznikovim asociativnim poljem. S tem Stropnikova intimna izkušnja preide v prostor kolektivnega in predstavlja svojevrsten družbeni komentar, ki ga ni vedno mogoče verbalno ubesediti. V tokratni razstavi se bo Stropnik, izhajajoč iz dejstva, da je delo povsod in da je vse delo, osredotočil na delo, ki je in ostaja nevidno, torej delo v kontekstu umetniškega procesa. Predstavil se bo s »fakti« oziroma umetniškimi deli, ki predstavijo njegov proces dela ter razgrnejo postopke in sistem, s pomočjo katerega umetnik razmišlja – torej, kako in do česa umetnik v svojem ustvarjalnem procesu pravzaprav pride.

»Njegove slike, kolaži, risbe, objekti in videi delujejo kot miniaturne črne luknje, ki vsrkajo našo pozornost in nas povlečejo v svet možnih pomenov, posebej tistih, ki jih logicistično obravnavanje sveta najpogosteje zavrže. Hipnotični učinek njegovih kriptičnih in hkrati povsem samorazlagalnih posegov se po eni strani uresniči v vinjetah vsakdana, ki nas humorno in navidez nedolžno razigrajo, po drugi pa v nelagodnem svetu sanj, vrinkov, lapsusov in (potlačenega) seksualnega naboja.« (Vladimir Vidmar)

Mladen Stropnik živi in dela v Ljubljani. Svoje delo je predstavljal na različnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v mednarodnem prostoru, med drugim v Muzeju nemega filma Niles Essanay (Fremont, Kalifornija, 2018), Projektnem prostoru DUM (Ljubljana, 2018), Zbirki Richter – Muzej sodobne umetnosti Zagreb (2017), Galeriji Apoteka (Vodnjan, 2015), Galeriji ŠKUC (Ljubljana, 2014; 2013), Galeriji Gregor Podnar (Ljubljana, 2013; 2009, Berlin, 2020), Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (Ljubljana, 2015) in Mednarodnem grafičnem likovnem centru (Ljubljana, 2016; 2014; 2012).

Razstava nastaja v sodelovanju z Gregor Podnar, Vienna.