Preskoči na vsebino

ART FOR SALE / sodobna umetnost naprodaj

Panelni pogovori s strokovnjaki:
Kako vstopiti v svet sodobne umetnosti
Center za kreativnost Maribor, Partizanska 11
četrtek, 30. maj 2019, 17.00-20.00

Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na pogovore s strokovnjaki Kako vstopiti v svet sodobne umetnosti, kjer bodo prvič v Sloveniji na enem mestu zbrani pomembni regionalni akterji s področja zbiranja, prodaje in promocije sodobne vizualne umetnosti. Vse ljubitelje sodobne umetnosti, ustvarjalce in strokovnjake, galeriste začetnike ter nadobudne zbiratelje in tiste, ki to želite postati, vabimo, da se nam pridružite na stimulativnih pogovorih s pomembnimi domačimi in mednarodnimi gosti. Pogovarjali se bomo o oblikovanju zasebnih zbirk, prodaji in nakupu umetniških del na mednarodnih sejmih in drugje, ustanovitvi in vodenju zasebnih galerij in festivalov ter o tem, kako lahko o sodobni umetnosti uspešno komuniciramo. Art for Sale bo odlična priložnost za spoznavanje zakonitosti edinstvene panoge umetniškega trga!

Panelni pogovori bodo povezali zbiratelje, mlade in uveljavljene galeriste, direktorje umetniških sejmov in festivalov, kritike in specializirane komunikologe iz regije in širše v živahen dialog s publiko. Gostje bodo na treh tematskih omizjih − od nakupa, prodaje, do zgodbe − govorili o svojih osebnih in profesionalnih poteh znotraj trga umetnosti, o ciljih in inspiracijah, o zakonitostih, pasteh in možnostih te edinstvene panoge ter odgovarjali na vsa vprašanja, ki ste jih kadarkoli želeli vprašati. Kuratorka panelnih pogovorov: Simona Vidmar, UGM.

17.00−18.00 Kako: zbirati sodobno umetnost?
Johanna Chromik, umetniška direktorica sejma sodobne umetnosti viennacontemporary, Dunaj
Dorotea Fotivec, Zbirka Marinko Sudac & Institut za raziskavo avantgarde, Zagreb
Vasa Perović, arhitekt in zbiratelj, Zbirka sodobne umetnosti in oblikovanja VJP, Ljubljana
moderira: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM

18.00−19.00 Kako: ustanoviti svojo galerijo?
Barbara Čeferin, ustanoviteljica in direktorica Galerije Fotografija, Ljubljana
Piera Ravnikar, ustanoviteljica in direktorica Ravnikar Gallery Space, Ljubljana
Tadej Pogačar, umetniški in poslovni direktor Galerije P74, Ljubljana
moderira: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM

19.00−19.45 Kako: govoriti o sodobni umetnosti?
Ana Berlin, ustanoviteljica in direktorica, Ana Berlin Communications, Dunaj
Dušan Smodej, direktor Festivala Fotopub, Novo mesto
Dorian Batycka, neodvisni kurator in kritik, Berlin
moderira: Jure Kirbiš, kustos UGM

Predstavitev sodelujočih si lahko preberete tukaj.

POGOVOROM SLEDI:
Pop-up prodajna razstava: Papirnate zadeve
Center za kreativnost Maribor, Partizanska 11
četrtek, 30. maj 2019, 20.00

Prodajna razstava umetniških del na papirju Papirnate zadeve bo zbirateljem začetnikom in drugim entuziastom ponudila priložnost, da se na enem mestu seznanijo s širokim naborom umetniških del uveljavljenih in obetavnih slovenskih ustvarjalcev ter umetnost ponesejo v svoj dom − in sicer po dostopnih cenah. Papirnate zadeve predstavljajo zanimiv izbor umetniških del na papirju oz. iz papirja: sitotiske, digitalne printe, risbe, akvarele, kolaže, ilustracije, papirnate objekte, zine, knjige umetnikov in več. Pridite, naj vas navdušijo!

Program Art for Sale / sodobna umetnost naprodaj bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku! Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

VABLJENI!