Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 (spodnji prostori)

Stojan Kerbler
sodi med vodilne avtorje slovenske sodobne fotografije, s katero se ukvarja več kot petdeset let. Za svoje fotografsko delo je prejel mnogo nagrad in priznanj, med njimi naj omenimo le prestižno nagrado Prešernovega sklada za fotografski niz Haložani in Valvasorjevo priznanje za sistematično zbiranje in urejanje dragocene fotografske dokumentacije. V časopisu Delo je bil leta 2001 uvrščen med deset najboljših slovenskih fotografov 20. stoletja.

Kerblerjeva motivika je vseskozi tesno povezana s preprostim življenjem ljudi na Ptuju ali v njegovi okolici. Tokrat se je odločil za temo ptujskih dvorišč, ki zaradi posodabljanja življenjskega okolja izginjajo dobesedno pred našimi očmi. Več kot zanimiva tematika je s Kerblerjevo izpovedno močjo in tehnično perfekcijo zaživela kot polnokrvna fotografska umetnina.

Ptujska dvorišča so motiv, ki mu Kerbler sistematično sledi skozi nekaj zadnjih let. Sledovi brutalnega propada ali beleženje čudežno nedotaknjenih detajlov nekdaj  ponosnih ptujskih domovanj je tema, ki jo Kerbler ne obravnava le z vnemo lokalnega kronista, zapisovalca izgubljenega časa, marveč tudi z umetniškim nabojem, ki navidezno nepomembni tematiki daje veljavo prestižne likovne realizacije. Stojana Kerblerja zlahka prepoznamo zaradi premišljenega umetniškim pristopa, grajenega s poznavalsko uporabo likovnih zakonitosti in subtilno zaznavo problemske celote ter vključevanjem izbranih vsebinskih poudarkov, ki tkejo svojevrstno pripoved ptujske materialne in duhovne kulture.

V sodelovanju s ptujskim umetniškim društvom Stara steklarska bo predstavljen odličen fotografski niz mojstra fotografije Stojana Kerblerja z naslovom Ptujska dvorišča. Uvodno študijo v katalogu s številnimi reprodukcijami, ki je ob razstavi izšel, je napisala velika poznavalka Kerblerjevega dela, dr. Marjeta Ciglenečki.