Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje
spremljevalni program EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
16. april – 6. junij 2021

avtorji in izvajalci glasbe na razstavi: Asja Grauf, flavta; Miha Klemenčič, programiranje; Sašo Vollmaier, klaviature
kustosinja: Andreja Borin, muzejska svetovalka

Ustvarjanje Stojana Graufa je od slikarjevih začetkov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vseskozi tesno povezano z naravo in naravnim okoljem. V umetnikovem delu narava ni le navdihovalka, muza ali občasna spremljevalka, ampak je organski del ustvarjalnega procesa in neločljiv del risb, slik in intervencij, ki nastajajo pod njegovimi rokami: slikar sam kuha oglje, s katerim riše; podokvirji njegovih slik so narejeni iz drevesnih vej; pogosto uporablja barve in naravne pigmente, ki jih pridobi na licu mesta; v svoje razstave redno vključuje drevesne veje, prodnike, pesek ipd.

Stojan Grauf se z naravo vseskozi pogovarja intimno in zaradi sebe. To, kar odkriva, občasno tudi deli z gledalcem ali naključnim sprehajalcem. V svoja dela in na razstave (tudi v naslov aktualne razstave) rad vključuje misli indijanskih staroselcev in na ta način vzpostavlja kritičen pogled na vlogo sodobnega človeka. V razstavo v UGM Studiu umetnik tokrat vključuje tudi na roko izpisane citate klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj, ki sozvenijo z njegovimi pogledi. Ta gesta razstavi dodaja angažiranost in vzpostavlja širši kontekst okoljske problematike. Kot umetnik, povezan z lokalnim prostorom, pa Stojan Grauf opozarja na uničevanje in propadanje lokalnega okolja, recimo kulturne in naravne dediščine betnavskega dvorca in pripadajočega parka.

Na aktualni razstavi se srečujeta dve umetnikovi najljubši lokaciji: park ob dvorcu Betnava in reka Drava. Park Betnava umetnik obiskuje že dobra tri desetletja. Leta 1984 je tam priredil alternativno samostojno razstavo, ki sta ji v naslednjih dveh letih sledili še skupinski razstavi mariborskih umetnikov. V parku Betnava je leta 2017 nastal tudi cikel risb, pri katerem je uporabljal naravne pigmente, zemljo in vodo iz same lokacije. Danes vode v kanalu ni več, umetnik pa se v park občasno še vedno vrača po sveži navdih. Druga stalnica v umetnikovem ustvarjanju je reka Drava, ki je bila tudi navdih njegove zadnje razstave v Umetnostni galeriji Maribor pred dobrimi desetimi leti. Narava, odnos do narave in ustvarjanje gredo pri Stojanu Graufu z roko v roki. Pravzaprav so del iste celote.

Razstava, ki je del spremljevalnega programa EKO 8, Mednarodnega trienala umetnost in okolje, bo predstavila okoli petdeset risb in slik iz zadnjih desetih let umetnikovega ustvarjanja.

Stojan Grauf (1958, Maribor) je 1983 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo pri prof. Gustavu Gnamušu. Živi in dela v Mariboru.