Preskoči na vsebino

EKO 8 Razstava

EKO 8, Mednarodni trienale umetnost in okolje / Pismo za prihodnost
Nekdanja tovarna MTT
Ulica heroja Šaranoviča 36 (+100m naprej v notranjost tovarne), Melje/Maribor
21. maj−18. julij 2021

umetnice in umetniki: Allora & Calzadilla, Lucien Anderson, Manca Bajec, Maxime Berthou & Mark Požlep, James Bridle & Navine G. Khan-Dossos, Kara Chin, Jasmina Cibic, Marcus Coates, William Cobbing, Vadim Fiškin, Laura Harrington, Stane Jagodič, Mikhail Karikis, Janja Kosi, Harley Kuyck-Cohen, Polonca Lovšin, Yoko Ono, Antonis Pittas, Marjetica Potrč, Mako Sajko, ScanLAB Projects, Nina Slejko Blom & Conny Blom, Danae Stratou, Emilija Škarnulytė, Marko Tadić, Jimmy Turrell, Chris Watson

umetniški vodja: Alessandro Vincentelli

Umetnostna galerija Maribor v letu 2021 z osmo izdajo ponovno zaganja Mednarodni trienale umetnost in okolje. Umetniški vodja trienala EKO 8 Alessandro Vincentelli, neodvisni kustos iz Velike Britanije, je prenovljeno izdajo trienala naslovil Pismo za prihodnost. Naslov izhaja iz spominske plošče, s katero so Islandci obeležili poseben trenutek ob izgubi ledenika Okjökull v Borgarfjörðurju. Islandski pisatelj Andri Snær Magnason je na ploščo zapisal: »Okjökull je prvi islandski ledenik, ki je izgubil status ledenika. V prihodnjih 200 letih mu bodo predvidoma sledili vsi naši ledeniki. S tem spomenikom naznanjamo, da se zavedamo, kaj se dogaja in kaj je treba storiti. Samo vi veste, ali smo kaj od tega uresničili.« Dogodek je avgusta 2019 sprožil mednarodno medijsko pozornost, vsesplošno solidarnosti in akitviral skupnosti. Gre za odločen apel. Nekrolog ledeniku nas vrže v prihodnost. Spodbuja nas, da uporabimo domišljijo.

Številni strokovnjaki opažajo, da geološki čas dohiteva človeški čas. »Najmogočnejše sile Zemlje so se odrekle geološkemu času in se trenutno dogajajo v človeškem merilu. Spremembe, ki so prej trajale sto tisoč let, se zdaj zgodijo v stotih letih. Takšna hitrost je mitološka; vpliva na celotno življenje na Zemlji, vpliva na temelje vsega, kar mislimo, izbiramo, proizvajamo in verjamemo.« (A.S. Magnason). Da bomo novo stisko lahko razumeli, potrebujemo nove zgodbe in nove mite. Umetniki v najširšem smislu igrajo ključno vlogo pri posredovanju teh zgodb.

Razstava Pismo za prihodnost bo v prostorih nekdanje tovarne MTT Melje predstavila zbrane vizije več kot 25 mednarodnih in slovenskih umetnic in umetnikov, ki se posvečajo osrednji temi Pisma za prihodnost. V znamenju negotovosti, ki jih ustvarja svetovna pandemija, ter v novi in okrepljeni potrebi po prepoznavanju znamenj in učenju iz zgodovine bo trienale EKO 8 zasnovan kot barometer sprememb.