Slavko Tihec. Nastajanje oblike
Risbe, skice in fotografije iz zapuščine Slavka Tihca
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 – spodnji prostori
otvoritev: petek, 4. marec 2016, ob 18.00

Po dobrih dvanajstih letih, ki so minila od velike retrospektivne razstave Slavka Tihca (19281993), Umetnostna galerija Maribor znova opozarja na njegov opus. Tokrat je na ogled izbor iz kiparjeve zapuščine, ki jo je galerija pridobila pred nedavnim. Čeprav je glavnina gradiva dokumentarne narave in se dotika le posameznih ustvarjalnih obdobij z umetnikove vznemirljive, inovativne ustvarjalne poti, pomeni sveža pridobitev dragocen vpogled v kiparjev ustvarjalni proces, še posebej v nastajanje zahtevnih spomeniških projektov. Zgodba je utemeljena na skrbno zbrani fotodokumentaciji (preko 200 negativov in večje število kontaktnih kopij), posebno draž pa ji dajejo izvirne skice, izrisane s svinčnikom, flomastrom in še posebej številne lavirane risbe.

Razstavni projekt, ki je nastal v sodelovanju z zunanjo sodelavko Bredo Ilich Klančnik, nekdanjo kustosinjo v UGM in dobro poznavalko Tihčevega opusa, pomeni uvod v natančno dokumentiranje in ovrednotenje prejete zapuščine. Hkrati je to priložnost za razmislek o varovanju in usodi naše javne spomeniške plastike.

Za postavitev razstave je znova poskrbel arhitekt Janko J. Zadravec, ki je bil leta 1979  med drugim Tihčev sodelavec na natečaju za spominsko obeležje NOB v Donji Gradini in sodelavec ob veliki Tihčevi retrospektivni razstavi v UGM leta 2003.

Kustosinja razstave: Breda Ilich Klančnik
Postavitev razstave: Janko J. Zadravec

VLJUDNO VABLJENI!

 

Izbor fotografij: 1 2 3 4 5 6 7 

 

Projekt so podprli: