NEDOKONČANE MODERNIZACIJE
ZAKLJUČUJEJO TURNEJO

Maribor, Beograd, Zadar, Ljubljana, Cetinje,
Sarajevo, Skopje, Tirana, Zagreb, Split

februar 2012 – april 2014

Razstava Nedokončane modernizacije, arhitektura in urbanizem v nekdanji Jugoslaviji in državah naslednicah, ki je bila prvič na ogled v Umetnostni galeriji Maribor v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, je nato gostovala še v 9 mestih bivše Jugoslavije in širše. Trenutno je na ogled v Splitu, kjer se tudi zaključuje njena dvoletna odmevna in odlično obiskana turneja.

Predstavitev arhitekturnih projektov in velikopoteznih urbanističnih ureditev, ki so zaznamovali obdobje (socialistične) Jugoslavije, je bil dolgo pričakovan projekt, ki je izpostavil mejnike in vizije (nedokončane) modernizacije mest v obdobju socializma ter odgovoril na vprašanja o njihovi vlogi in zapuščini v državah naslednicah. Odličen obisk razstave s strani domače in tuje publike ter številne ponudbe za gostovanje razstave govorijo o tem, da je dialog o dediščini socializma (tudi) na področju arhitekture nedokončan, aktualen in z novimi generacijami očiščen ideološkega naboja.

Turneja Nedokončanih modernizacij:
Umetnostna galerija Maribor (februar-april 2012)
Muzej zgodovine Jugoslavije, Beograd (maj-julij 2012)
Kneževa palača, Zagreb (september-november 2012)
MAO, Ljubljana (december 2012-marec 2013)
Črnogorska galerija umetnosti, Cetinje (april-maj 2013)
Muzej zgodovine BiH, Sarajevo (maj-junij 2013)
Mestni muzej Skopje (junij 2013)
Univerza Polis, Tirana (julij-avgust 2014)
Univerzitetna knjižnica Split (april 2014)

Projekt je koprodukcija šestih institucij iz bivše Jugoslavije: Društva arhitektov Hrvaške, Umetnostne galerije Maribor, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana, Društva arhitektov Beograda, Koalicije za trajnostni razvoj Skopje in Orisa – Hiše arhitekture Zagreb.