Antoni Abad, Ultimos deseos / Poslednje želje
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Z monumentalno DVD projekcijo "Ultimos deseos" (4 x 4 m) na strop stopnišča, ki povezuje obe nadstropji galerije, bo gostoval znani katalonski umetnik Antoni Abad.

Nad našimi glavami se gol vrvohodec trudi ohraniti ravnotežje... "...Na vrvohodca gledamo kot na živo podobo realne verjetnosti padca. Dejansko položaj dojemamo izključno kot nekaj magičnega, kot praznično igro neizbežnega izginotja ali kot logično razvijanje zmožnosti, ki neozdravljivo vodijo k ne-ekstremnemu ocenjevanju lastnih meja. Tam zgoraj, napet čez brezno, ki rojeva nadnaravna pričakovanje, se vrvohodec nahaja v stanju ne-bivanja in celo človečnost njegovih nog, ki jih opazujemo iz mogočne perspektive, nam ne dovoljuje, da bi v njem videli karkoli drugega, kot nekoga poslanega od bogov. Vendar se vse pojasni v zaključnem dejanju padca: padanje končno razkrije njegovo realno, nespremenljivo stanje in njegovo telo, ki obleži na tleh, nam ponuja sodobno različico Mantegnevega Ležečega Kristusa."

(Antoni Abad)

Katalonski umetnik ni posnel profesionalnega akrobata, temveč nekoga izmed nas,ki ne more ne naprej, ne nazaj in ni sposoben obdržati ravnotežja, medtem ko polaga upanje v svoje poslednje želje.

Antoni Abad (roj. 1956, Lleida) živi v Barceloni. Je akademski slikar, ki se je v 90-ih posvetil izključno avdio-video projekcijam in interaktivnim spletnim projektom. Njegova najbolj znana dela so bila na ogled na 48. beneškem bienalu sodobne umetnosti (1999) v okviru d'apertutta po izboru Haralda Szeemanna: Ultimos deseos (1995), Scienze naturali (1997), Love Story (1998).