OTROCI IN DRUŽINE

Ste vedeli, da je Umetnostna galerija Maribor drugi največji muzej za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji? V Zbirki UGM namreč hranimo preko 5.000 umetniških del slovenskih avtorjev zadnjih 100 let. V galerijskih prostorih vse leto prirejamo številne razstave vizualne umetnosti ter vrsto aktivnosti, ki so namenjene otrokom in družinam. Izberite svoj program za zbujanje otroške radovednosti in domišljije!

Najmlajši se s prostorom galerije soočajo v spremstvu staršev, babic in dedkov ob posebnih dogodkih, kot sta Teden otroka in Mednarodni teden družine. Otroci od 5 – 9 let se na sobotnih in počitniških ustvarjalnicah seznanjajo z deli iz naše zbirke ter z likovnimi področji, ki so zastopana v njej: risba, slika, kip in fotografija. Starejši otroci od 10 – 15 let se lahko pridružijo Mladim strokovnjakom UGM, ki poleg spoznavanja umetnosti in likovnega ustvarjanja spoznavajo tudi poklice ter ob naši še druge ustanove na področju moderne in sodobne likovne umetnosti.

Sobotne ustvarjalnice
program likovnih ustvarjalnic za otroke od 5 – 10 let
sobota, 25. september, 9. in 23. oktober, 6. in 20. november, 4. in 18. december 2021, 8. in 22. januar, 5. in 19. februar, 12. in 26. marec, 9. in 23. april, 14. in 28. maj 2022, 10.00-11.30

ustvarjalnice vodi: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa in muzejska svetovalka UGM

Sobotne ustvarjalnice so namenjene zelo radovednim in ustvarjalnim otrokom - torej vsem otrokom! Skozi oglede umetniških razstav v UGM bomo spodbujali ustvarjalno radovednost s vprašanji: kaj umetnina predstavlja, na kaj me spominja, kako je nastajala, kaj mi sporoča in kaj o njej razmišljajo drugi. Umetnine, kot kakovostni vzgledi, pa bodo spodbuda za najrazličnejše likovne naloge. V navdihujočem okolju slik, kipov in drugih umetnin se bodo otroci preizkušali v različnih likovnih tehnikah, upodabljanju raznolikih motivov ter predvsem iskanju lastne izvirnosti.

Cilji:
-    otroci se seznanjajo z moderno in sodobno likovno umetnostjo;
-    umetnine spoznavajo v neposrednem stiku, kar ima neprecenljivo vzgojno izobraževalno vrednost;
-    spoznavajo različne likovne tehnike, motive, likovne zakonitosti;
-    razvijajo domišljijo, likovne spretnosti, izvirnost.

Cena posamezne ustvarjalnice: 3 €
Obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697, brigita.strnad@ugm.si
. Prijava velja ob plačilu na blagajni UGM.

Program bo potekal v skladu z navodili NIJZ. V kolikor se program ne bi mogle izvajati v živo, bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM.