Osnovne šole

Spoštovana učiteljica, spoštovani učitelj!

Umetnostna galerija Maribor I UGM je druga največja ustanova v Sloveniji, ki se ukvarja z umetnostjo 20. in 21. stoletja. V naših razstaviščih pripravljamo na leto približno 20 razstav slovenskih umetnikov/ic ter vrsto mednarodnih predstavitev. Razstave spremlja pester izobraževalni program, s pomočjo katerega pomagamo (mladim) obiskovalcem/kam na poti spoznavanja, razumevanja in doživljanja likovne umetnosti. Za vaše učence pripravljamo krajša ustvarjalna vodstva, kot tudi obsežnejše kulturne dneve, ki temeljijo spoznavanju umetnosti preko lastne izkušnje likovnega ustvarjanja. Prostor muzeja udomačijo naši mladi abonenti, ki redno in aktivno spremljajo  razstavni program UGM. Z njimi pa se sprehodimo tudi po mestu, kjer sledimo umetniškim sledem v zunanjem prostoru.

Navodila za najavo obiska
Na obisk se je potrebno najaviti vsaj en teden pred prihodom. Svetujemo, da skupino najavite že junija ali avgusta za prihajajoče šolsko leto. Pri najavi nam posredujete podatke o starosti in številu otrok. Zaželeno je, da nas obvestite o posebnostih otrok, za katere lahko načrtujemo prilagojene aktivnosti. UGM vas bo predhodno seznanil s potekom in vsebino aktivnosti, ki jo bomo pripravili za vašo skupino.

Spremljevalke in spremljevalce prosimo, da v času aktivnosti ne zapuščate skupin. Vljudno prosimo, da v času naših aktivnosti izklopite zvok mobilnih telefonov. Uporabljanje telefonov med vodenjem je moteče za muzejske pedagoge kot tudi za otroke. Fotografiranje je dovoljeno brez uporabljanja bliskavice.

Program izvajamo od torka do nedelje, med 9.00-18.00, razen v času, ko je razstavišče zaprto zaradi postavljanja nove razstave.

informacije in najava skupin: Brigita Strnad, muzejska svetovalka, brigita.strnadping@ugmpong.si, ali 02 229 46 97

Program
VODSTVO
/ Na vodstvu se učenci/ke seznanijo z razstavo in ob pomoči muzejskega pedagoga razvijajo ustvarjalni dialog. Ob umetninah se pogovarjamo, učimo, raziskujemo in tudi igramo.   
trajanje: 45-60 min /cena: 2,20 € /  primerno za vse starostne skupine

VODSTVO + USTVARJALNICA / Vodstvo po razstavi popestrimo z različnimi igrami, didaktičnimi in likovnimi nalogami, ki usmerjajo v poglobljeno opazovanje, razumevanje in doživljanje umetnin.
trajanje: 80-90 min / cena: 2,50 € /  primerno za vse starostne skupine

VODSTVO + USTVARJALNICA ZA DRUŽINE / Aktivnost spodbuja ustvarjalno druženje v neposrednem stiku z umetninami in kreativno sodelovanje mlajših otrok in staršev, dedkov ter babic.
trajanje:50-60 min  / cena: 3,50 € na družino /  primerno za učence 1. – 3. razreda

KULTURNI DAN V UGM / Aktivnost ponuja poglobljeno raziskovanje razstave z vodstvom in vključuje različne ustvarjalne naloge. Kulturni dan v UGM lahko dopolnimo z vsebinami po dogovoru s spremljevalci. Poskrbljeno je tudi za prostor in čas za odmor. Malico skupine prinesejo s seboj.
trajanje: 120-180 min / cena: 3,50 € /   primerno za vse skupine

SPOZNAVANJE UMETNIŠKIH SLEDI V MESTU / Skupine popeljemo na ustvarjalen sprehod po mariborskem mestnem središču. Učenci/ke se srečajo z umetniškimi sledmi na mariborskih trgih, ulicah in parkih.  Poglobijo se v vsebino javne plastike in njene umeščenosti v mesto. Vodstvo po dogovoru s spremljevalci/kami priredimo glede na vsebino (spomeniki znanim osebam, sodobne umestitve, Forma viva …), pripravljamo pa vodstva tudi v drugih mestnih četrtih.
trajanje: 50-60 min / cena: 2,20 € / primerno za vse starostne skupine

Flora, favna, krogi in še več v Mestnem parku Maribor
Mariborski Mestni park je umeščen med hriboma Piramido in Kalvarijo, pod Mestnim vrhom. Je naravna vrednota in kulturni spomenik, sinonim za zeleno površino, za sprehode in uživanje v naravi, priložnost za raziskovanje. Na vodenem sprehodu spoznavamo skrite kotičke, floro in favno, zgodovinski razvoj in likovne umetnine, ki ga bogatijo. Le kaj predstavlja betonska krogla, ki je videti, kot da se kotali med drevesi? Čigava kiparska podoba nas prijazno gleda z visoka podstavka?
Program izvajamo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enoto Maribor.
cena: 2,50 eu
trajanje: 80-90 min

ABONMA UGM / Skupine, vključene v abonma, obiščejo 3 ali 4 razstav v šolskem letu. Vsak obisk vključuje VODSTVO + USTVARJALNICO oziroma aktivnosti po dogovoru.
trajanje: 3 ali 4 x 80-90 min / cena: 6,00 ali 7,50 €/ primerno za vse starostne skupine

GALERIJA NA OBISKU / Program je namenjen vsem skupinam s posebnimi potrebami, ki ne morejo obiskati  galerije. Naši pedagogi obiščejo skupine v bolnišnici, zavodu, na šolskem taboru ipd. Z didaktičnimi igrami in likovnim ustvarjanjem udeležencem popestrimo dan in jih spodbujamo k spoznavanju in doživljanju umetnosti. Prav tako pa se s takšnimi skupinami lahko povežemo na daljavo in preko spletne aplikacije predstavimo razstavo.
trajanje: po dogovoru / brezplačno / primerno za vse starostne skupine