Mladi strokovnjaki UGM (10-14)

Intenzivna likovna šola v galeriji za mlade (10-14 let)
UGM, Strossmayerjeva 6 in druge lokacije
april – maj 2018

Program Mladi strokovnjaki UGM je namenjen otrokom, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Program ponuja več posebnosti, ki skupaj sestavljajo popolnoma edinstveno učno izkušnjo. Program udeležencem omogoča neposredni stik s: kakovostnimi primeri umetniških del; spoznavanje strokovnega osebja v Umetnostni galeriji Maribor; srečanje z umetniki v njihovem delovnem okolju; demonstracije likovnih tehnik in preizkušanje v njih. Program spodbuja aktivno opazovanje, razvoj kritične misli in besedišča ter oblikovanje kreativnih interpretacij umetnosti in odnosa med umetnostjo, svetom in posameznikom. Skozi ogled razstav, dialog z mentorji in skozi lastni likovni izraz, bodo otroci pridobili spretnosti na področju likovnega snovanja (klasična risba, grafika, video, performans, večmedijska umetnost), javnega nastopanja, delovanja v skupini ter presojanja družbenega okolja in lastnega mesta v njem.

V šolo bomo vpisali največ 12 otrok, kar bo vsem sodelujočim otrokom in mentorjem omogočalo razvijanje poglobljenega dialoga, v katerem bodo spoznavali drug drugega in si tako bogatili znanje in izkušnje z umetnostjo. Tak način dela bo otrokom omogočal raziskovanje raznolikih možnosti izražanja in odkrivanje področij, ki so jim najbliže in jih bodo lahko v prihodnje samostojno razvijali še naprej. Program Mladi strokovnjaki UGM bomo zaključili z javnim dogodkom, v okviru katerega bomo predstavili rezultate programa, dogodek pa bo udeležencem ponudil izkušnjo nastopa pred občinstvom.

Cena celotnega programa april - maj: 55 EUR 
Število vpisanih mest je omejeno. Vpis velja ob plačilu do 26. marca na transakcijski račun:
UMETNOSTNA GALERIJA MARIBOR
Strossmayerjeva ulica 6, 2000 Maribor
Račun: SI56 0127 0603 0358 319
Banka: BANKA SLOVENIJE
SLOVENSKA CESTA 35, 1505 LJUBLJANA
BIC banke: BSLJSI2X

info:
Brigita Strnad, višja kustosinja UGM 
T: 02 22 94 697 
E: brigita.strnad@ugm.si 

PROGRAM MLADI STROKOVNJAKI UGM

Program Mladi strokovnjaki UGM ob razstavi Vlasta Zorko - retrospektiva
4. april – 30. maj / 16.00-18.00

UGM, Strossmayerjeva ul. 6 + druge lokacije

V tokratni intenzivni šoli v galeriji se bodo Mladi strokovnjaki UGM poglobili v kiparski svet Vlaste Zorko ter širili svoje znanje in izkušnje na področju kiparske umetnosti. Stik z umetniškimi deli v »živo«, ki ima neprecenljiv vzgojno-izobraževalni moment, bodo nadgrajevali skozi razvijanje dialoga o umetnosti. Tekom šole se bodo srečali s kustosinjo razstave Bredo Kolar Sluga ter obiskali atelje kiparke Vlaste Zorko. Na likovnih ustvarjalnicah pa bodo svojo likovno občutljivost razvijali tudi skozi lastno kiparsko ustvarjanje. V program bomo vključili tudi srečanje in delavnico z intermedijsko umetnico Natašo Berk, ki nam bo predstavila še druge vidike kiparstva v sodobni umetnosti.

sreda, 4. april / 16.00-18.00
ustvarjalno vodstvo po razstavi
Prvo srečanje bo namenjeno pregledu razstave, ob kateri se bomo srečevali dva meseca. Skozi pogovor in krajše likovne naloge se bodo udeleženci tudi predstavili drug drugemu.

sreda, 11. april / 16.00-18.00
srečanje in pogovor z umetnico Vlasto Zorko in kustosinjo razstave Bredo Kolar Sluga, direktorico UGM. 
Svoje poglobljeno raziskovanje razstave kiparskih del Vlaste Zorko bodo Mladi strokovnjaki UGM začeli kar z informacijami iz prve roke avtorice Vlaste Zorko in kustosinje Brede Kolar Sluga.   

sreda, 18. april, 25. april, 9. maj, 16. maj /16.00-18.00
kiparska ustvarjalnica oblikovanja z glino
Na nadalnjih srečanjih se bomo ukvarjali z oblivanjem gline in motivom človeške figure. Vmes bomo pokukali k spomeniku Prežihovega Voranca, ki je v bližini UGM in je tudi delo Vlaste Zorko.

sreda, 23. maj / 16.00-18.00
srečanje z umetnico Natašo Berk 
V sodobni umetnosti kiparstvo redko nastopa samo. Srečali se bomo z intermedijsko umetnico Natašo Berk, ki kiparstvo združuje z drugimi umetniškimi zvrstmi kot so performans, fotografija in koncept.

sreda, 30. maj, 16.00-18.00
intermedijska ustvarjalnica + zaključek
Svoje razumevanje kiparske umetnosti bomo nadgradili s vključevanjem prostora ali drugih medijev, kot so fotografija, slika in beseda.