Mladi strokovnjaki UGM (10-14)

Intenzivna likovna šola za mlade (10-14 let) v galeriji
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 in druge lokacije
oktober – december 2017

Program Mladi strokovnjaki UGM je namenjen mladim, ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Program ponuja več posebnosti, ki skupaj sestavljajo popolnoma edinstveno učno izkušnjo. Program udeležencem omogoča neposredni stik s kakovostnimi primeri umetniških del, spoznavanje strokovnega osebja v Umetnostni galeriji Maribor, srečanje z umetniki v njihovem delovnem okolju, demonstracije likovnih tehnik in preizkušanje v njih ter ekskurzijo v Ljubljano s strokovnim vodstvom po veliki mednarodni razstavi.

Program spodbuja aktivno opazovanje, razvoj kritične misli in besedišča ter oblikovanje kreativnih interpretacij umetnosti in odnosa med umetnostjo, svetom in posameznikom. Skozi ogled razstav, dialog z mentorji in skozi lastni likovni izraz bodo otroci pridobili spretnosti na področju likovnega snovanja (klasična risba, grafika, video, performans, večmedijska umetnost), javnega nastopanja, delovanja v skupini ter presojanja družbenega okolja in lastnega mesta v njem. Interpretacija umetniških del bo potekala ob pogovoru o osebnih izkušnjah in pogledih ter v luči dogajanj po svetu.

V šolo bomo vpisali največ 12 mladih, kar bo vsem sodelujočim otrokom in mentorjem omogočalo razvijanje poglobljenega dialoga, v katerem bodo spoznavali drug drugega in si tako bogatili znanje in izkušnje z umetnostjo. Tak način dela bo otrokom omogočal raziskovanje raznolikih možnosti izražanje in odkrivanje področij, ki so jim najbliže in jih bodo lahko v prihodnje samostojno razvijali še naprej. Program Mladi strokovnjaki  UGM bomo zaključili javnim dogodkom, v okviru katerega bomo predstavili rezultate programa, dogodek pa bo udeležencem ponudil izkušnjo nastopa pred občinstvom.

V šolskem letu 2017/2018 bo program Mladi strokovnjaki UGM potekal med 4. oktobrom in 3. decembrom 2017. Program Mladi strokovnjaki UGM vodi Brigita Strnad, višja kustosinja UGM, v sodelovanju s kustosi in umetniki.

Cena celotnega programa: 65 EUR (v ceno je vključeno strokovno vodenje, material in ekskurzija)
Možno plačilo v dveh obrokih: oktober: 35 EUR; november: 30 EUR

Število vpisanih mest je omejeno. Vpis velja ob plačilu na blagajni UGM, Strossmayerjeva 6, do konca septembra 2017. Program bo izveden v primeru vsaj desetih prijav.

info: Brigita Strnad, višja kustosinja UGM
T.: 02 22 94 697
E.: brigita.strnadping@ugmpong.si

PROGRAM MLADI STROKOVNJAKI UGM

Likovne ustvarjalnice ob razstavi Bojan Golija – retrospektiva
sreda, 4., 11., 18., 25. oktober in 8. november 2017, 16.30 - 18.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Na petih srečanjih se bomo seznanili z razstavo Bojan Golija – retrospektiva. Golija, znan tudi kot »oče mariborske grafike«, je bil virtuoz v risbi in grafiki, na razstavi pa je avtor predstavljen tudi s fotografijami, ki jih je posnel na svojih potovanjih. Udeleženci se bodo ob razstavi srečali s kustosinjo Gajo Golija (umetnikovo vnukinjo), ki bo predstavila svoje delo priprave, vsebinske zasnove in postavitve velike retrospektivne razstave.

Na razstavi bomo spoznavali značilne motive Bojana Golije: od avtoportreta, figure, krajine in vedute ter abstraktnih upodobitev. Udeleženci se bodo seznanili z najrazličnejšimi risarskimi in grafičnimi tehnikami, ki jih bomo preizkušali tudi praktično. Na zadnjem srečanju, 8. novembra, bomo pripravljali skupno matrico (v tehniki suhe igle) za odtiskovanje v grafičnem ateljeju na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Maribor pod mentorstvom prof. spec. Samuela Grajfonerja.

Ekskurzija v Ljubljano / Program v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Ustvarjalnem centru Švicarija
sobota, 21. oktober 2017, 8.00 – 15.00
8.30 Odhod iz Maribora

10.00 – 11.30 Demonstracija grafičnih tehnik: prikaz grafičnih tehnik sitotiska in litografije bo potekal v grafičnem ateljeju MGLC. Demonstraciji sledi ogled prvega dela osrednje razstave 32. grafičnega bienala Kriterij rojstva v MGLC.
11.30 – 12.00 Malica na dvorišču pred MGLC ali v Predavalnici MGLC.
12.00 – 13.00 Vodstvo po drugem delu osrednje razstave 32. grafičnega bienala Kriterij rojstva v Ustvarjalnem centru Švicarija ter ogled te lepo obnovljene stavbe, ki ima zanimivo zgodovino ter bo v prihodnosti služila umetniškim rezidencam, ateljejem, razstavam in dogodkom. Ogled bo vodila Lili Šturm, muzejska svetovalka iz MGLC.
13.30 Odhod iz Ljubljane.

Na ekskurzijo so vabljene tudi družine udeležencev z doplačilom za prevoz in vstopnino v MGLC.
Dogodek poteka v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom.

Obisk grafičnega ateljeja na Pedagoški fakulteti Maribor in srečanje s prof. Samuelom Grajfonerjem
sreda, 15. november 2017, 16.30 – 18.00
zbirno mesto: pred vhodom na Pedagoško fakulteto, Koroška cesta 160, 16.20

Ogledali si bomo grafični atelje na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Maribor, v katerem je ustvarjal tudi Bojan Golija. O tem kakšna orodja in stroje potrebuje grafik in kako upravljamo z njimi nam bo več povedal prof. spec. Samuel Grajfoner, umetnik, ki ustvarja predvsem na področju grafike. V ateljeju bomo s pomočjo umetnika odtisnili našo matrico. Delavnica poteka v sodelovanju z Oddelkom za likovno umetnost in Centrom za pedagoško izobraževanje in strokovno izpopolnjevanje Pedagoške fakultete UM. 

Obisk ateljeja večmedijske umetnice Toni Soprano
sreda, 22. november 2017, 16.30 – 18.00
zbirno mesto: Medvedova ulica 34, Maribor

Na kakšen način se grafike lotevajo sodobni umetniki, bomo spoznavali na obisku v ateljeju umetnice Toni Soprano. Umetnica se sicer ukvarja z računalniško grafiko, blizu pa so ji tudi video, scenografija, fotografija, animacija in performans. Umetnica bo v svojem ateljeju omogočila oblikovanje računalniške grafike.

Zaključni dogodek na Ta veseli dan kulture
nedelja, 3. december 2017, 16.30
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6