PREDSTAVLJAMO EKO 8 UMETNIŠKE PROJEKTE

LAURA HARRINGTON / Preja, 2019
krpanka, 157 x 600 cm
z dovoljenjem umetnice

Laura Harrington je raziskovala postopek proizvodnje tekstila in pri tem sodelovala z devetimi različnimi organizacijami, ki so se odločile sprejeti izziv trajnostnega razvoja z inovativnostjo in daljnovidnostjo. Med februarjem in majem 2019 je Laura Harrington potovala iz Bielle v severni Italiji v Lenzing v Zgornji Avstriji ter se vmes ustavila v Sondriju, Padovi in Brescii, kjer je obiskala devet različnih podjetij, ki so dopolnjevali oskrbovalno verigo: od recikliranih puloverjev, predelanih v novo prejo pri podjetju Filatura Astro S.r.l., kakovostne tkanine iz volne, svile, kašmirja in moherja podjetja Lanificio Cerruti, proizvajalca zadrg Lampo, podjetij Tessuti di Sondrio in Lenzing Group v Avstriji ter njunih tkanin na osnovi celuloznih vlaken, Brugnolijevih športnih in tehničnih tkanin na biološki osnovi vse do raziskovalnih laboratorijev za džins. »Po vsem tem oblačil ne bom več nosila, dojemala ali se jih dotikala na enak način in za to sem izjemno hvaležna. Okoljsko in družbeno gledano gre v modi za izredno stanje. Spreminjanje nakupovalnih navad v smeri bolj trajnostnega vedénja in odnosa zahteva premik v našem razmišljanju o oblačilih in njihovem vrednotenju.« (Laura Harrington)

Umetniško delo razume tkanine in oblačila, ki jih uporabljamo, kot "živo krajino". V celoti so povezani z ljudmi in naravnim svetom. Njihovi izvorni materiali izhajajo iz različnih podnebnih pasov in topografij, ki globoko v sebi hranijo spomin na vlakna. Ker smo v posebnem odnosu in tesnem stiku z oblačili in tkaninami, ki jih nosimo in uporabljamo – gre za materiale, ki nas varujejo in vpijajo in s katerimi smo v nenehni interakciji – smo izpostavljeni palimpsestu ekoloških povezav, ki jih moramo razrešiti.

Preja je krpanka iz 43 različnih tkanin in vedénj, ki izhajajo iz devetih izvornih materialov: poliamid na biološki osnovi (olje iz semena ricinusa), reciklirani poliamid (reciklirana preja iz predporabniških odpadkov), platno (lanena vlakna), volna (vlakna ovac pasme avstralski merino in ciuta), svila (beljakovinska vlakna, ki jih proizvajajo sviloprejke), kašmir (vlakna iz mongolskega kašmirja), bombaž (vlakna bombaža), liocel (vlakna iz lesne celuloze breze ali evkaliptusa), elastan (vlakna iz poliuretana in poliestra); šivana z nitjo iz 100 % liocela, vezena z reciklirano prejo iz poporabniških odpadkov (narejena iz oblačil, ki so bila darovana projektu).

Laura Harrington (r. 1980, Združeno kraljestvo) je umetnica in raziskovalka iz mesta Newcastle upon Tyne. Deluje v različnih medijih, pogosto v multidisciplinarnih raziskovalnih in sodelovalnih okoljih. Še posebej jo zanimata geomorfologija in področje fizične geografije. Koncept dela na terenu ji služi za igrivo raziskovanje celovitih odnosov in soodvisnosti, ki se porajajo ob našem doživljanju, poznavanju in razumevanju krajine in ekologije.

V sodelovanju z Valentino Donadel. Prejo za vezenje je izdelalo podjetje Filatura Astro S.r.l. Tkanine so izdelala podjetja Brugnoli Giovanni S.p.A, Lanificio F.lli Cerruti, Tessuti di Sondrio, Candiani in Lenzing Group. Plakat: tisk z risografom na recikliranem papirju Cyclus Offset, 100 g/m², 850 izvodov, oblikovanje Adam Pugh, tisk Debbie Bower. Brošura: oblikovanje Adam Pugh z besedili Laure Harrington, Christine Borland, Meredith Root-Bernstein in Valentine Donadel. Umetniško delo je bilo prikazano na razstavi CirculArt, Art Interwoven with the Supply Chain in je del projekta Cittadellarte Arte al Centro 2019.