E2RD / otvoritev razstave Vizije zapuščine
spremljevalna razstava EKO 8, serija posterjev
E2RD GALERIJA, Gosposka 34, Maribor
petek, 4. junij 2021, 19.00 – 22.00

Vljudno vabljeni na razstavo serije plakatov Vizije zapuščine Jimmyja Turrella, ki bo v petek, 4. junija ob 19.00 v E2RD galeriji.

Razstava je del EKO 8, Mednarodnega trienala umetnost in okolje / Pismo za prihodnost, ki se v organizaciji Umetnostne galerije Maribor godi med 21. majem in 18. julijem 2021 v nekdanji tovarni MTT v Melju.

Umetnik, grafični oblikovalec in umetniški vodja Jimmy Turrell iz Newcastla je za EKO 8, Pismo za prihodnost ustvaril nov nabor dizajnov. Povabili smo ga, da svoje eksperimentalne, večplastne kolaže predstavi na različnih lokacijah tako znotraj tekstilne tovarne MTT kot na ulicah in krajih v okolici Melja. Ob odzivu na vabilo je razmišljal o doseženi ekološki prelomni točki, o tem, da ne smemo izgubljati časa, in o mladih, ki so z dejanji prevzeli krmilo. Osredotočil se je na nujnost ter na zahteve, povezane s temi dejanji in ustvaril številne dizajne z besednimi zvezami, kot je »Naredi, kar je zdaj pomembno«.

Turrell deluje intuitivno in praktično, pri tem pa vključuje zgodovinske posnetke, grafiko in tipografijo. Uporablja nešteto tiskarskih tehnik, vključno s sitotiskom, risografskim tiskom in kolažem. Turrellove reference so številne, najdemo jih v knjigah o protikulturi 70-ih in 80-ih let ter v znanstveni literaturi tako nekdanje Jugoslavije kot drugod. Njegova dela črpajo iz pop kulture, glasbenih ikon ter politike in so trdno zasidrana v analognem postopku slikanja, trganja in tiskanja na papir, kopiranja in urejanja. Njegovi dizajni in naročila za EKO 8 vključujejo tudi slike in tipografije iz tekstilnih arhivov MTT-ja. »Vedno sem bil obseden z iskanjem lepote v pozabljenih in zavrženih materialih in z njihovo oživitvijo v povsem novem kontekstu.« (Jimmy Turrell)

Jimmy Turrell je odraščal v Newcastlu in nekaj časa delal v mestni tovarni kruha, potem pa pričel študirati na Šoli za umetnost Central St Martin's v Londonu. Bil je kreativni direktor glasbenega videa WOW večkrat z grammyjem nagrajenega glasbenika Becka in je več let sodeloval pri različnih projektih, vključno z oblikovanjem naslovnice in umetniškega dela za zadnja dva Beckova albuma Colours in Hyperspace. Delal je v kampanjah za številne mednarodne naročnike, kot so Hugo Boss, Adidas, Nike, Fiat, Vanity Fair, The Guardian, Levis, MTV in BBC Radio 1, njegove stvaritve pa najdemo po vsem svetu.

Se veselimo snidenja z vami!
Bojana Kovačič Zemljič & UGM

Udeležba na otvoritvi je mogoča v skladu s PCT protokolom.