Preskoči na vsebino

EKO 8 / Spremljevalna okolja

Partnerstva in sodelovanja z institucijami, združenji in akterji v mestu so za EKO 8 ključnega pomena. Tudi večina razstavnega programa v Umetnostni galeriji Maribor je del EKO 8. Partnerstva, sodelovanja in pridružene razstave smo poimenovali spremljevalna okolja EKO 8. V času trajanja EKO 8 vas vabimo, da jih obiščete.

Galerija E2RD, Gosposka ulica 34
Galerijo E2RD vodi oblikovalka Bojana Kovačič Zemljič. E2RD je galerija in prodajalna Bojaninega avtorskega nakita blagovne znamke E2RD. Bojana je za EKO 8 razvila prototip umetne korale iz kremenčevega peska, natisnjene v 3D tehniki in žgane do stopnje porcelana. V galeriji vse do septembra gosti serijo plakatov britanskega grafičnega oblikovalca Jimmyja Turrella. V seriji z naslovom Vizije zapuščine oblikovalec uporablja arhivske fotografije in dokumente nekdanje tovarne MTT. Več o umetni korali SoFTI in plakatih Vizije zapuščine.

Gozdiček Miyawaki, projekt Gozdi oddih, zelenica pred bloki na Ljubljanski ulici 19
Umetnica Polonca Lovšin je v okviru trienala povezala Iniciativo Mestni zbor in študente likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Skupaj so zasnovali dve leseni klopi. Ena je postavljena v bližini mini gozdička, druga na prizorišču EKO 8 v Melju. Po zaključku trienala EKO 8 bo tudi druga klop prenesena v bližino mini gozdička. Več o projektu Gozdni oddih.

Arhiv samozadostnosti, Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2 A, razstavišče v kleti Minoritske cerkve
Osnova avdio-vizualne instalacije je nabor najrazličnejših tehnoloških, naključnih in partikularnih informacij o različnih znanstvenih odkritjih, ki ponujajo alternativo trenutnim načinom produkcije in organiziranja življenja, odpadkov, emisij idr. Avtorici instalacije sta Ivana Vogrinc Vidali in Tery Žeželj, nastala je v produkciji zavoda Bunker, v Mariboru pa je ob EKO 8 tudi del spremljevalnega programa Borštnikovega srečanja. Več o Arhivu samozadostnosti.

Miran Mišo Hochstätter / Nature morte 1975, UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
Nature morte je serija kolažev, ki jih je Miran Mišo Hochstätter ustvaril pred skoraj pol stoletja. Po svoje preroška dela so tako zaradi tehnične izvedbe kot zaradi izrazne moči izjemno pomembna za zgodovino fotografije na Slovenskem, a jih je mogoče postaviti tudi na širši zemljevid svetovnega dogajanja tistega časa. Avtor se z njimi »uvršča med prve moderne ekološke aktiviste« (Vasja Nagy). Več o razstavi.

Stojan Grauf / Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje, UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Ustvarjanje Stojana Graufa je od slikarjevih začetkov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vseskozi tesno povezano z naravo in naravnim okoljem. V umetnikovem delu narava ni le navdihovalka, muza ali občasna spremljevalka, ampak je organski del ustvarjalnega procesa in neločljiv del risb, slik in intervencij, ki nastajajo pod njegovimi rokami. Več o razstavi.

Mateja Kavčič / Zatočišče, UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Mateja Kavčič je za UGM Studio zasnovala okroglo naravno zatočišče, ki spominja na primarna zatočišča ljudi od začetka časov. Predstavlja si, da bodo obiskovalci v njem za hip pozabili na galerijsko okolje, svoje opravke in čas ter se preprosto prepustili vonju trav, se dotaknili naravnih materialov in začutili željo, da za trenutek obmirujejo. Več o razstavi.

Mateja Kavčič / Cvetovi, UGM Šop, Strossmayerjeva 6
Mateja Kavčič je na slovenskem likovnem prizorišču prisotna že od leta 1994, ko je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost. Narava kot umetničina muza par exellence v njenem delu prevzema različne preobleke. Pojavlja se v okroglih slikah z motivi drevesnih listov, prefinjenih portretih posameznih listov, podobah gozda na stenah razstavišč, opremah knjig, krajinskih umetniških intervencijah in situ, galerijskih prostorskih instalacijah in v grafikah malega formata. Majhne grafike imaginarnih cvetov so nastale okoli leta 2010. Umetnica je v linolej vrezala osem osnovnih matric. Več o razstavi.

Arhiv