Vodstvo po razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 1. oktober 2012, 11.00

vodita: Andreja borin, kustosinja razstave in Jerneja Ferlež, etnologinja in bibliotekarka ter strokovna sodelavka razstave

Razstava Prevzetnost in pristranost narodne noše je plod večletnega večletnega sodelovanja Umetnostne galerije Maribor z Narodnim muzejem v Pragi in Muzejem Lužiških Srbov v Bautznu v Nemčiji. Kot izhodišče razstave služi opus slovenskega slikarja Anteja Trstenjaka, ki je po vzoru češkega slikarja Ludvika Kube v poznih dvajsetih in začetku tridesetih let 20. stoletja z velikim navdušenjem slikal Lužičanke v njihovih bogatih narodnih nošah. Tema Lužičank je Ante Trstenjaka spremljala skozi celoten ustvarjalni opus, pri tem sta imeli odločilno vlogo klenost umetnikovega značaja in povezanost s slovanskimi idejami. Umetnikovo razgibano življenju je bilo polno prelomnih dogodkov, ki odsevajo vso napetost in neizprosnost zgodovine 20. stoletja.

Vidik slovanske vzajemnosti v prvi polovici 20. stoletja je za razstavo študijsko obdelala dr. Jerneja Ferlež, na primeru umetniških opusov Anteja Trstenjaka in Ludvika Kube pa lahko vidimo kako so slovanske ideje odmevale v likovni in tudi glasbeni umetnosti. Razstava vključuje tudi izbrana dela sodobnih avtorjev: slovenske slikarke Tine Dobrajc, nemškega fotografa Erica Schuetta in dela mednarodno uveljavljene danske fotografinje Trine Søndergaard. Izbrani umetniki za svoj izraz uporabljajo elemente narodne noše z namenom nagovoriti najrazličnejše aktualne teme, ki segajo od vprašanj identitete in pripadnosti na eni strani pa do pozicije žensk na drugi.

Dr. Jerneja Ferlež (r. 1968). Po študiju etnologije in bibliotekarstva od leta 1993 zaposlena v Univerzitetni knjižnici Maribor. Doktorirala je s področja etnologije. Raziskovalno se ukvarja z etnologijo mesta, zlasti z bivalno kulturo. Objavila vrsto etnoloških člankov in monografij (Mariborska dvorišča Fotografiranje v Mariboru, Josip Hutter in bivalna kultura Maribora, Stanovati v Mariboru), avtorica razstave Nemci in Maribor v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, sonapisala knjigo Okusiti Maribor ter scenarij za film Mariborska dvorišča.

Vodstvo po razstavi je brezplačno ob plačilu vstopnine.