Preskoči na vsebino

Prevzetnost in pristranost narodne noše
Ante Trstenjak, Ludvík Kuba, Tina Dobrajc, Eric Schütt in Trine Søndergaard
UGM, Strossmayerjeva 6
26. avgust – 23. oktober 2022

kustosinja: Andreja Borin

strokovni sodelavci: Kristýna Blechová, Christina Boguzs, Ilona Bierling, Jerneja Ferlež, Jiří Smlsal
asistentka kustosinje: Simona Šuc
postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc
prevod: Ksenija Vidic
vizualne komunikacije: Matej Koren Studio

V Umetnostni galeriji Maribor pripravljamo razstavo Prevzetnost in pristranost narodne noše, ki je rezultat večletnega sodelovanja Umetnostne galerije Maribor z Narodnim muzejem v Pragi in Muzejem Lužiških Srbov v Bautznu v Nemčiji. Obsežen razstavni projekt izhaja iz umetniškega opusa slovenskega slikarja Anteja Trstenjaka (1894–1970), ki je študiral in dve desetletji živel v Pragi, se nekaj časa navdihoval pri bogati kulturi Lužiških Srbov in se v zadnjem delu življenja ustalil v Mariboru. Zaradi njegove razgibane življenjske poti je tudi njegov umetniški opus razdrobljen in ga hranijo vse sodelujoče institucije. Tematika razstave se vrti okoli narodne noše in njenih upodobitev v določenem prostoru in času, nagovarja pa tudi teme pripadnosti in identitete ter razmišlja o vlogi ženske in njenem položaju v družbi.

Razstava bo predstavila lužiški cikel znotraj slikarskega opusa Anteja Trstenjaka, vpliv češkega slikarja Ludvíka Kube in pogled na prebujanje slovanskih narodov v prvi polovici 20. stoletja. Etnografsko-dokumentarno jedro razstave bodo dopolnila izbrana dela sodobnih umetnikov Erica Schuetta, Tine Dobrajc in Trine Søndergaard, ki v svoja dela vključujejo narodno nošo. Njihov doprinos razstavo zaokrožuje s sodobnimi temami, vprašanji in premisleki ter obenem ponuja intenzivno umetniško doživetje.

Slovenska slikarka mlajše generacije Tina Dobrajc (r. 1984) v svojem delu združuje sodobno slikarstvo z elementi slovenske folklore, pri čemer so v ospredju teme, ki odpirajo vprašanja na temo položaja ženske v sodobni družbi. Na razstavi bo predstavljena s sliko Na senčni strani Alp I (2016) in videodelom Milk (2015).

Nemški fotograf Eric Schuett (r. 1967) je leta 2009 začel ustvarjati fotografski cikel Vaške kraljice, da bi zabeležil podobe žensk, ki tradicionalno nošo ali del noše še nosijo v vsakdanjem življenju. Na razstavi bo predstavljen izbor fotografij iz tega cikla, in sicer žensk z lužiškega področja.

Danska fotografinja Trine Søndergaard (r. 1972) v svojih delih združuje dokumentarno objektivnost, prefinjeno estetiko in poetičnost. Njene fotografije žensk z zastrtimi obrazi in s tradicionalnimi naglavnimi pokrivali se navezujejo na zgodovino žensk in razkrivajo, kako ženska pokrivala skozi čas izražajo nekaj kulturnega in obenem osebnega. V Veliki dvorani UGM se bo umetnica samostojno predstavila s serijo Hovedtøj (Pokrivala), tri fotografije pa bodo vključene tudi v razstavo Prevzetnost in pristranost narodne noše. 

Več o projektu:

-    Biografije avtorjev
-    Breda Kolar Sluga – Uvod
-    Kristýna Blechová, Jiří Smlsal – Trstenjak v Pragi
-    Christina Bogusz – Dva slikarja – ena strast, Lužiški cikli v delih Ludvíka Kube in Anteja Trstenjaka
-    Andreja Borin – Lužičanke Anteja Trstenjaka
-    Ilona Bierling – Lužiškosrbske narodne noše. Potovalne impresije iz srbske Lužice
-    Jerneja Ferlež – Lužiški Srbi, Slovenci in slovanska vzajemnost, Slovanske ideje in povezave
-    Andreja Borin – Narodna noša danes. Izbrani pogledi