Preskoči na vsebino

Obisk mednarodnega foruma  ''Sculpture and Climate Emergancy'' v Malagi   
5.–7. oktober 2023

foto: arhiv UGM

Kustosinja Andreja Borin in strokovna sodelavka Simona Šuc sta se udeležili XV. Mednarodnega foruma v Malagi, Španija pod naslovom ''Sculpture and Climate Emergancy''. Forum je organizirala mednarodna neprofitna organizacija Sculptural Network. V okviru foruma so udeleženci obiskali Center Pompidou, Picasov muzej in Fakulteto za likovno umetnost. Poslušali so predavanje Catlin Southwick, ustanoviteljico in izvršno direktorico mednarodne neprofitne organizacije Ki Culture in Sustainability in Conservation (SiC) ter imeli pod njenim vodstvom tudi delavnico. Forum je vseboval številne pogovore med umetnik in kustosi in pripravil platformo za spoznavanje številnih umetnikov, kustosov, galerij in muzejev, ki je presegal tudi okvir foruma. Foruma sta se zaposleni udeležili v okviru projekta Erasmus+.

Izobraževalni obisk v Berlinu
6.–12. oktober 2022

Izobraževalni obisk smo izvedli v Berlinische Galerie, kjer nas je sprejela vodja izobraževalnega oddelka Katrin-Marie Kaptan. Spremljali smo dogodke na dan odprtih vrat. Ogledali smo si razstavo iz zbirke BG ter razstavo madžarske umetnosti Magyar Modern. Obisk smo nadaljevali v Haus Bastian, Centru za kulturno izobraževanje na Muzejskem otoku. Srečali smo se s kolegoma Patrickom Presch in Philine Sollmann, ki sta nam predstavila ustanovo, programe in razna izobraževalna gradiva. Glede na to, da UGM hrani tudi zbirko slovenskega videa, je za nas bilo tudi dragoceno srečanje s kolegi iz Julia Stoschek Collection - ustanove, ki hrani pomembno zbirko umetniškega videa. Seznanili smo se z zbiralno in razstavno politiko kot tudi z načini nagovarjanja javnosti. Partnerjem smo tudi predstavili UGM in naše izobraževalne programe.  Ogledali smo si tudi druge navdihujoče prostore v Berlinu tako starejše kot sodobne umetnosti (Neue NationalgalerieKindlKoengs Galerie, umetnost v javnem prostoru...).

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Izobraževalni obisk v Reki
4.–6. oktober 2022

foto: arhiv UGM

Muzej moderne in sodobne umetnosti v Reki smo obiskale muzejska svetovalka Brigita Strnad, kustosinja za zbirko Andrej Borin in knjižničarka in dokumentalistka Andreja Podjavoršek. Ogledale smo si muzejske prostore in aktualne razstave. Prisostvovale smo na spremljevalnih izobraževalnih dejavnostih. Srečale pa smo se tudi z umetniki Tonijem Meštrovićem, Niko Rukavino in Marino Tkalčić. Med obiskom v MMSU pa smo obiskale še druge ustanove na Reki in v Puli: Palačo sladkorja in stalno postavitev Muzeja mesta Reka, Akademijo upodabljajočih umetnosti v Reki, Muzej arheologije Istra v Puli ter predkratkim ustanovljen Muzej sodobne umetnosti v Puli.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Izobraževalni obisk na Finskem
29.–30. april 2022

foto: arhiv UGM

Direktorica Breda Kolar Sluga, muzejska svetovalka Brigita Strnad in poslovna sekretarka Tatjana Frangež smo v okviru programa Erasmus+ obiskale muzej moderne umetnosti EMMA na Finskem. EMMA je najpomembnejši muzej za moderno umetnosti v Espu na jugo Finske. Muzej, zbirko, razstave in izobraževalne dejavnosti nam je predstavila Reetta Kalajo, vodja oddelkov za izobraževanje in odnose z javnostmi. V okviru izobraževalnega obiska pa nas je Retta napotila tudi v druge muzeje. V Ateneumu nas je sprejela muzejska pedagoginja Erica Othman. Predstavila nam je izobraževalne programe muzeja, delavniške prostore in nas popeljala po zbirki, ki je na rahločuten in nevsiljiv način prilagojena tudi za osebe z okvaro vida.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Izobraževalni obisk na Finskem
29.marec–2. april 2022

foto: arhiv UGM

Breda Kolar Sluga, direktorica, Brigita Strnad, muzejska svetovalka in Tatjana Frangež, poslovna sekretarka smo v okviru programa Erasmus+ obiskale Muzej sodobne umetnosti Rovaniemi na Finskem. Muzej se nahaja v kulturnem centru Korundi, eni izmed osrednjih kulturnih ustanov v mestu. Srečale smo se s celotno ekipo zaposlenih, ki so nam predstavili posamezne oddelke, prostore, zbirko, razstave in njihovo delovanje. Predvsem smo bile osredotočene na izobraževalne programe. Spremljale smo aktivnosti za najmlajše, srednješolce, odrasle in starejše. V Rovaniemiju smo obiske še muzeja Pilke in Arktikum ter si ogledale druge kulturne znamenitosti mesta in obdajajoče zaklade finske narave.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.