Preskoči na vsebino

Izobraževalni obisk v Berlinu

Med 6. in 12. novembrom 2022 smo v okviru programa Erasmus+ KA1 gostovali v Berlinu. Izobraževalni obisk smo izvedli v Berlinische Galerie, kjer nas je sprejela vodja izobraževalnega oddelka Katrin-Marie Kaptan. Spremljali smo dogodke na dan odprtih vrat. Ogledali smo si razstavo iz zbirke BG ter razstavo madžarske umetnosti Magyar Modern. Sodelovali smo na vodstvu za odrasle in delavnici DROP IN. Katrin-Marie nas je seznanila tudi z drugimi muzejskimi prostori (delavnice, knjižnice itd.). Predstavila nam je prostorske prilagoditve na razstavi del iz Zbirke BG za slepe in slabovidne. Galerijski vrt trenutno žal ni bil dostopen zaradi obnove, je pa, kot je predstavila Katrin-Marie, namenjen druženju, ustvarjanju ter povezovanju umetnosti in ekologije.

Obisk smo nadaljevali v Haus Bastian, Centru za kulturno izobraževanje na Muzejskem otoku. Srečali smo se s kolegoma Patrickom Presch in Philine Sollmann, ki sta nam predstavila ustanovo, programe in razna izobraževalna gradiva. Prisostvovali smo na popoldanski delavnici za učitelje, katere namen je bil učitelje seznaniti s programi in jih spodbuditi, da se vrnejo v spremstvu učencev. Glede na to, da UGM hrani tudi zbirko slovenskega videa, je za nas bilo tudi dragoceno srečanje s kolegi iz Julia Stoschek Collection - ustanove, ki hrani pomembno zbirko umetniškega videa. Seznanili smo se z zbiralno in razstavno politiko kot tudi z načini nagovarjanja javnosti. Partnerjem smo tudi predstavili UGM in naše izobraževalne programe.  Ogledali smo si tudi druge navdihujoče prostore v Berlinu tako starejše kot sodobne umetnosti (Neue Nationalgalerie, Kindl, Koengs Galerie, umetnost v javnem prostoru...).

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.