Tiskovna konferenca, Točke za kulturo
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 13. april 2010, ob 11.00   

Na tiskovni konferenci bomo predstavili dobrodelno akcijo Točke za kulturo, ki se je drugo leto zapored odvijala v Bowling centru Strike v Mariboru. Humanitarni društvi Leo klub Maribor in Rotaract klub Maribor sta v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor in podporo Bowling centra Strike organizirala dobrodelni, družbeno odgovoren projekt Točke za kulturo. Projekt je namenjen zbiranju sredstev za odkup pomembnih umetniških del za zbirko Umetnostne galerije Maribor oz. podpori pri kakovostnem razvoju in razširitvi galerijske zbirke slovenske moderne umetnosti.

V času, ko se Maribor pripravlja na Evropsko prestolnico kulture, dobiva skrb za kulturno dediščino vedno večji pomen. V klubih Leo in Rotaract, ki s svojim dobrodelnim delovanjem pokrivata široko paleto družbenih področjih, želijo uveljaviti primere dobre prakse tudi na področju kulture. V okviru projekta Točke za kulturo se je v Bowling centru Strike v kegljanju pomerilo 11 ekip različnih podjetij, društev in institucij: GIZ reševalci, Pošta Slovenije, Nigrad, Raiffeisen banka, Rotatact klub Maribor, Odvetniška pisarna Gorjup, Protect, Rotary klub Maribor – Park (Valtreks, Fotokopirnica Jazbec, Narcisa, Informacijski tehnološki center, Team 2001, Zasebna zobna ambulanta Štibler Viktor, Frizerstvo Škarica, Tadej Fekonja, Tovarna idej, Geri computer, G-1), Dumida Avto, Strike. Nagrade za tekmovalne skupine so prispevali: SNG Maribor, Center Strike, Beauty Center, Dumida Avto in Družinska vinogradniška kmetija Črnko–Jarenina.    

Z izkupičkom akcije Točke za kulturo bo Umetnostna galerija Maribor odkupila delo mlajšega koroškega slikarja Uroša Potočnika. V UGM se je prvič predstavil na razstavi Poletje, predlogi za stalno zbirko avtorja dr. Tomaža Brejca in bil izbran za dobitnika štipendije Fundacije son:DA. S tem odkupom bo galerija pridobila zanimivo in sodobno slikarsko delo. Gre za realno upodobitev slikarjeve verande v črno-beli skali v razmerju 1:1.