Prešernov dan v UGM
slovenski kulturni praznik
četrtek, 8. februar 2018, 10.00-18.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2


Umetnostna galerija Maribor ob slovenskem kulturnem prazniku odpira svoja vrata in vabi obiskovalce, da kulturni dan preživijo v stiku z vizualno umetnostjo. Na Prešernov dan bo vstop v Umetnostno galerijo Maribor brezplačen. Med 10.00 in 18.00 uro bosta na ogled razstavi Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči ter Zadnjih 5 let. V razstavišču UGM Studio, bo med 11.00 in 18.00 uro na ogled aktualna razstava petih mladih avtorjev in avtoric »Hej, me v redu slišiš?« Obiščete lahko tudi našo muzejsko trgovino in pobrskate med razglednicami, zloženkami, katalogi in publikacijami Umetnostne galerije Maribor. Izbrani izdelki bodo na voljo 30% ugodneje.

10.30-11.00 Vodstvo / Zadnjih 5 let
vodi: Simona Vidmar, kustosinja UGM
Pridružite se kustosinji UGM Simoni Vidmar na vodenem ogledu nedavno odprte razstave, ki ponuja vpogled v nove pridobitve v zbirki UGM. Z izborom desetih umetniških del, ki so v zbirko UGM prišla v zadnjih petih letih, ponujamo na ogled nekatera od osrednjih del slovenske vizualne umetnosti, hkrati pa predstavljamo našo aktualno odkupovalno politiko.

12.00-12.45 Vodstvo / Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči
vodi: Marina Paulenka, kuratorka razstave
Razstava združuje trinajst umetnic, ki prinašajo zgodbe iz svojega okolja z željo, da odprejo nove možnosti za razumevanje in spoznavanje ter zastavljajo vprašanja, ki omogočajo različne načine razmišljanja in čutenja o trenutnih izzivih in težavah današnje sodobne družbe, v kateri smo priča turbulentni socialno-politični situaciji, kjer se morajo že zdavnaj priborjene pravice žensk ponovno zagovarjati, vprašanje žensk pa je aktualno kot še nikoli.

17.00-17.45 Vodstvo / Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči
vodi: Urša Rotman, zunanja strokovna sodelavka
Razstava se osredotoča na temo boja za pravice delavcev in pozicijo žensk v družbi ter njunih okoliščin in upodobitev. V popoldanskem času bo obiskovalce po razstavi popeljala zunanja sodelavka UGM Urša Rotman. Razstava bo v UGM na ogled še do 11. marca 2018, nato pa bo potovala v Berlin, Gradec, Zagreb in Bratislavo.

VABLJENI!