Zadnjih 5 let
Nove pridobitve v Zbirki UGM
Velika dvorana UGM, Strossmayerjeva 6
otvoritev + vodstvo + sobotni brunch: sobota, 3. februar 2018, 11.00

Otvoritvi bo sledilo kratko vodstvo s Simono Vidmar, kustosinjo v UGM, nato pa še sobotni brunch z rogljiči in osvežilnimi mimozami.

UGM je v zadnjih petih letih za svojo zbirko z donacijami in odkupi uspela pridobiti nekatera od osrednjih del slovenske vizualne umetnosti, predvsem s strani najprodornejših mladih avtorjev in umetnikov srednje generacije (mdr. Jasmina Cibic, JAŠA, Nika Špan, Alen Ožbolt), pa tudi posamezna zgodovinska dela znanih umetnikov, zastopanih v zbirki (mdr. Zoran Mušič, Ivan Kos, Elsa Oeltjen-Kasimir) ter nekaj zapuščin pomembnih mariborskih avtorjev, predvsem fotografov (mdr. Ivan Dvoršak, Zora Plešnar). V petih letih je UGM za svojo zbirko tako pridobila več kot več kot 250 umetniških del, predvsem z donacijami umetnikov oz. njihovih dedičev. Pridobitve se močno navezujejo na razstavni program in druge osrednje projekte UGM zadnjih let – zapuščina fotografa Ivana Dvoršaka je prešla v Zbirko UGM ob njegovi retrospektivi; številna dela mariborske alternativne scene iz 80-ih let so bila donirana ob pregledni razstavi Mi, vi, oni.; donacija prostorske instalacije Marka Pogačnika se je zgodila ob prenosu retrospektivne razstave iz Moderne galerije v Ljubljani; odkup z donacijo JAŠEVE instalacije je rezultat uspešnega sodelovanje med umetnikom in institucijo na 56. beneškem bienalu.

Z izborom desetih umetniških del, ki so v Zbirko UGM prišla v zadnjih petih letih, ponujamo vpogled v aktualno odkupovalno politiko UGM, ki je usmerjena predvsem k: prepoznavanju ključnih avtorjev mlajše generacije slovenskih umetnikov; s poudarkom na video umetnosti in večmedijskih umetniških delih; ter posebnim fokusom na mariborskih umetnikih oz. avtorjih iz regije. Zelo smo veseli, da so med avtorji trije zadnji predstavniki Slovenije na beneškem bienalu – Jasmina Cibic, JAŠA, Nika Autor; ter da nam je uspelo v zbirko pridobiti dela prodornih mariborskih avtorjev mlajše/srednje generacije – son:DA, Petra Kapš, Mirjana Rukavina. Odkupe za Zbirko UGM omogočajo Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.

Avtorji in dela:
Nika Autor, Marko Bratina, Ciril Oberstar, Jurij Meden; Obzornik 55, 2013 (enokanalni HD video, stereo, 31 min)
Jasmina Cibic, Sadeži naše dežele, 2013 (enokanalni HD video, stereo, 13 min 23 sek)
JAŠA, Zapisi / 1. vnos; ZAKLOP / nasilna nuja za utelešeno prisotnost upanja, 2016; Fragement / 9a tree painting / I want to take this oath again, 2016 (MDF plošče, les, olje na papirnato tapeto, oglje na stensko barvo, 190x283x11 cm); I am still sleeping. (the Thief)., 2016 (video, 5 min 54 sek); Togetherness (stenska poslikava); Archive box No. 1/ As poets we are bullets, 2016 (čevlji, krede, vitrina); Installation shot / Day 6 / week 29, 2016 (digitalna fotografija)
Petra Kapš, Uho v vrtovih tišin, stranske ulice… MB, 2015 (knjiga umetnika, papir, tekst na pisalnem stroju, strojni šiv s svileno nitjo; zvočna knjiga, 36 min 38 sek)
Alen Ožbolt, Črke in besede in stavki, 2001-2003 (kovinska vitrina, stekleničke, papir); Vrtljive – plešoče slike (Fluxus – zmaji), 2009-2010 (tuš na bombažnem papirju, lesene škatle, (9x(23x16x5 cm))
Mirjana Rukavina, Milwaukee, 1999 (video performans, enokanalni video, stereo, 15min)
son:DA, soba Nr_177-A.psd, 2005 (print na platno, 154x340 cm); lift-72.psd, 2010 (print na foreks, 230x186 cm)

kustosinja: Simona Vidmar 

VABLJENI!