Zadnjih 5 let
Nove pridobitve v zbirki UGM
Velika dvorana UGM, Strossmayerjeva 6
otvoritev + vodstvo: sobota, 3. februar 2018, ob 11.00


UGM je v zadnjih petih letih za svojo zbirko z donacijami in odkupi uspela pridobiti nekatera od osrednjih del slovenske vizualne umetnosti, predvsem s strani najprodornejših mladih avtorjev (Jasmina Cibic, JAŠA, Nika Autor) in umetnikov srednje generacije (Nika Špan, Alen Ožbolt), pa tudi posamezna zgodovinska dela znanih umetnikov, zastopanih v zbirki (Zoran Mušič, Ivan Kos, Elsa Oeltjen-Kasimir).

V petih letih je UGM za svojo zbirko sicer pridobila več kot 100 novih del, predvsem kot donacije umetnikov oz. njihovih dedičev. Pridobitve se močno navezujejo na razstavni program oz. na osrednje projekte UGM zadnjih let – zapuščina fotografa Ivana Dvoršaka je prešla v zbirko UGM ob njegovi retrospektivi; številna dela mariborske alternativne scene iz 80-ih let so bila v donirana ob pregledni razstavi Mi, vi, oni.; donacija prostorske instalacije Marka Pogačnika se je zgodila ob prenosu retrospektivne razstave iz Moderne galerije v Ljubljani, idr..

Izbor novih pridobitev zbirke UGM ponuja vpogled v aktualno odkupovalno politiko institucije (ob dramatično nizkih sredstvih za odkupe). Ta je:

1. Prepoznavanje ključnih avtorjev in del mlajše generacije slovenskih umetnikov.
2. Poudarek na video umetnosti in večmedijskih umetniških delih.
3. Poseben fokus na mariborske umetnike oziroma avtorje iz regije.

VLJUDNO VABLJENI!