Predavanje / Zakaj je dijakom Velázquez bolj všeč kot Almanach?
četrtek, 16. marec 2017, ob 18.00 uri
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ul. 6
predava: dr. Rajka Bračun Sova

Namen predmeta likovna umetnost v šoli je pri učencih in dijakih razviti zmožnost razumevanja umetnin. Nekateri didaktiki temu pravijo »estetski čut«. A kaj to v resnici pomeni? Znotraj  predavanja bo na podlagi delne analize esejskega dela lanskoletne mature predstavljena kategorija »odnos do umetnine«. Potem ko dijak oblikovno, vsebinsko in kontekstualno predstavi izbrano umetniško delo, se na koncu od njega pričakuje, da do umetniškega dela opredeli svoj odnos. Analiza je pokazala, da ta temelji na znanju o umetnini in lahko vključuje osebno doživetje. Kadar je znanje pomanjkljivo in artikulacija misli slaba, odnosa ni. Pravzaprav imamo zelo redko opraviti s smiselnim odnosom. Da je slika Kvartopirci na Slovenskem delujočega baročnega slikarja Almanacha depresivna zaradi rjave barve, je gotovo nesmisel. Kako torej privzgajati ustrezen odnos do umetnin?

Rajka Bračun Sova je umetnostna zgodovinarka in doktorica znanosti na področju izobraževanja učiteljev (poučevanja na področju umetnosti). Je zunanja ocenjevalka za splošno maturo pri predmetu umetnostna zgodovina. Kot zunanja sodelavka – asistentka za didaktiko umetnostne zgodovine – sodeluje s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani. Na univerzi za tretje življenjsko obdobje poučuje umetnostno zgodovino.

Predavanju poteka v okviru programa UGM Seminar. Za zainteresirane bo sledilo vodstvo po razstavi Slovenija in neuvrščeni pop. Vodila bo višja kustosinja UGM Brigita Strnad.

VLJUDNO VABLJENI!