PREDAVANJE / Modernizacija kitajskega tradicionalnega slikarstva
četrtek, 11. avgust 2016, ob 18.00
UGM, Strossmayerjeva 6
predava: dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, zgodovinarka, umetnostna zgodovinarka in sinologinja

Ob razstavi slovenske in kitajske sodobne umetnosti Zemlja je ploščata vas vabimo na predavanje dr. Nataše Vampelj Suhadolnik, izredne profesorice sinologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kulturni boj med »vzhodom« in »zahodom« kot posledica večjih družbeno-političnih dogodkov na Kitajskem s konca 19. in začetka 20. stoletja je močno zaznamoval tudi kitajsko tradicionalno slikarstvo, kjer je dolga tisočletja pred formo prednjačil duhovni aspekt slikarstva. Slikarstvo je bilo podvrženo številnim novim tendencam, ki so z zahoda preko Japonske vdirale na Kitajsko. Kakšna naj bo vloga tradicionalnega slikarstva v novem modernem svetu, kakšen naj bo ekonomski položaj umetnikov in do katere stopnje naj bo ideološko ozadje slikarstva vpeto v moderno družbo, so bila vprašanja, ki so begala kitajske umetnike in intelektualce vse od začetka 20. stoletja. Tovrstna vprašanja so dobila nove razsežnosti sredi 80. let 20. stoletja, ko se je na različnih koncih Kitajske nenadoma pojavilo okrog 100 različnih umetniških skupin, ki so vsaka zase iskale različne smeri in predvsem vse, kar je bilo povezano z dolgo prepovedanim svetom zahodne tradicije. T. i. umetniško gibanje '85 je pridobilo sloves prvega večjega avantgardnega gibanja umetnosti na Kitajskem in je vidno zaznamovalo številne umetnike, ki danes na svetovnem trgu umetnin dosegajo milijonske vsote.

Predavanje bo osvetlilo proces modernizacije kitajskega slikarstva in  ga umestilo v širši družbeno-politični kontekst 20. stoletja. Po uvodni predstavitvi osnovnih značilnosti kitajskega tradicionalnega slikarstva, ki ga zaznamujejo specifične tehnike izražanja v črnilu in vodi, (ne)barvitost, ekspresivnost, format, podlaga in specifične tematike, bomo spregovorili o začetkih modernizacije kitajskega slikarstva na pragu 20. stoletja in zaključili s predstavitvijo prvega večjega avantgardnega gibanja umetnosti na Kitajskem, ki je definiralo estetske temelje in identiteto kitajske sodobne umetnosti.

Nataša Vampelj Suhadolnik je izredna profesorica na Oddelku za azijske študije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na Filozofski fakulteti je študirala zgodovino, umetnostno zgodovino in sinologijo. Leta 2006 je na isti fakulteti doktorirala na Oddelku za zgodovino. Že med študijem se je več let strokovno izpopolnjevala na različnih univerzah na Tajvanu in L.R. Kitajski, po doktoratu pa je delovala kot gostujoča raziskovalka na Centru za kitajske študije v Taipeiju (2009), Univerzi Wuhan (2010) in v Nacionalnem muzeju Gugong v Taipeiju (2013/14). V svojem raziskovalnem delu se ukvarja s kitajsko tradicionalno in moderno umetnostjo, kozmološko zasnovo grobne umetnosti, budistično umetnostjo, materialno kulturo in chinoiserie. Trenutno se ukvarja tudi s projektom identifikacije, kategorizacije in digitalizacije kitajskih predmetov v Sloveniji. Nataša Vampelj Suhadolnik je pobudnica in ena izmed ustanoviteljev Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA) ter njena prva predsednica. Hkrati je tudi članica upravnega odbora Evropske zveze za kitajske študije. Rezultate svojih raziskav redno objavlja tako v slovenskih kot mednarodnih znanstvenih revijah, v tisku pa je njena prva monografija s področja kitajske umetnostne zgodovine.

VLJUDNO VABLJENI!