Preskoči na vsebino

Odštevanje do Prešernovega dne
teden praznovanja kulture
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek)
iz UGM, Strossmayerjeva 6
1.
-6. februar 2021, 11.00

Pridružite se nam v tednu kulturnega praznovanja, ko bom s kratkimi vodstvi v živo na družbenih omrežjih odštevali do Prešernovega dne. Ljubiteljem umetnosti bomo približali portrete in avtorportete umetnikov in umetnic iz Zbirke UGM. S serijo kratkih predstavitev začnemo v ponedeljek, 1. februarja, natanko ob 11.00. Virtualno kulturno druženje pa bomo zaključili z raznolikim spletnim dogajanjem na Prešernov dan.

S celotnim programom se pridružujemo pobudi Skupnosti občin Slovenije, da se posebna pozornost ob slovenskem prazniku kulture in tudi sicer posveti kulturi dialoga. Tako bomo ob zaključku vsakega vodstva sprejemali vprašanja sledilcev. Vprašanje lahko postavite že prej na info@ugm.si. V zadevo napišite "Vprašanje -  ime spletnega vodstva".

Program:
Marina Gržinić & Aina Šmid - Os življenja / spletno ekspres vodstvo  
ponedeljek, 1. februar 2021, 11.00

vodi: Jure Kirbiš, kustos UGM
Serijo kratkih predstavitev o podobah umetnikov začenjamo nekoliko nekonvencionalno. Avtorici videa Os življenja v videu namreč igrata vlogi – ne gre za njiju sami. Zato bi lahko rekli, da sta uporabljeni naključno, ker je bilo tako najenostavneje. Ali pač?

Tone Kralj - Moja žena / spletno ekspres vodstvo  
torek, 2. februar 2021, 11.00

vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM
Predstavili vam bomo portret umetnikove žene, kiparke Mare Kralj. Tone Kralj je upodobil prizor iz njunega ateljeja, v središču katerega je pokončna umetnica iz 30ih let prejšnjega stoletja, ki samozavestno zre v gledalca, med tem ko ustvarja.

Elsa Oeltjen Kasimir - Čoln / spletno ekspres vodstvo  
sreda, 3. februar 2021, 11.00

vodi: Deja Bečaj, strokovna sodelavka UGM
V majhnem kipcu Else Oeltjen Kasimir je skrito veliko simbolike. Njena sedeča podoba se naslanja na slikarja Jana Oeltjena v čolnu, ki ga lahko razumemo kot metaforo za njuno burno zvezo. Detajli pričajo o velikih dogodkih v njuni zvezi, vse od strastnih začetkov, do selitve v Haloze in bolečih razkritji nezvestobe.

Jana Vizjak - A.P. ali ali/ spletno ekspres vodstvo  
četrtek, 4. februar 2021, 11.00

vodi: Andreja Borin, kustosinja UGM
Avtoportrete podobe so pogosti motivi v delu slikarke Jane Vizjak, ki jo poznamo po pretanjenih, brezčasnih podobah, pogosto zasidranih v duhovnem svetu. Na tem zagonetnem avtoportretu se slikarka predstavlja z jabolkom v eni roki in s čopičem v drugi. Naslov »ali ali« sugerira trenutek odločitve, ko se je slikarka v sebi odločala med slikarstvom in zasebnim življenjem.

Nikolaj Pirnat - Portret Nandeta Vidmarja/ spletno ekspres vodstvo  
petek, 5. februar 2021, 11.00

vodi: Simona Vidmar, kustosinja UGM
Nikolaj Pirnat je svojega sošolca Nandeta Vidmarja upodobil, ko sta skupaj študirala na Zagrebški akademiji. Oba sta bila kasneje internirana v Italijansko taborišče in oba sta se pridružila partizanom, vendar sta njuni življenjski zgodbi zelo različni. Izvedeli bomo, kaj se skriva za markantno podobo mladega slikarja.

Elda Piščanec - Avtoportret/ spletno ekspres vodstvo  
sobota, 6. februar 2021, 11.00

vodi: Urša Rotman, strokovna sodelavka UGM
Elda Piščanec sodi v prvo generacijo ustvarjalk, ki so si v tridesetih letih dvajsetega stoletja odločneje utrle pot v likovno umetnost. V avtoportretni upodobitvi se pred gledalca postavi v tričetrtinskem profilu, v svetlo rožnati obleki in s kratko modno pričesko. Predstavlja se kot urejena in samozavestna mlada ženska.

VLJUDNO VABLJENI!