Prešernov dan
slovenski kulturni praznik
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek) + Youtube (premiera) + Zoom (ustvarjalnica)
iz UGM + UGM Šopa + UGM Studia
8. februar 2021, 11.00-20.00

»Ko brez miru okrog divjam, prijatli prašajo me, kam?…« (France Prešeren)

Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja vrata in vabi nemirne duše, ljubitelje umetnosti pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti. 

Obiskovalci boste lahko med 10.00 in 18.00 brezplačno obiskali vse aktualne razstave. Ob vstopu v razstavišče bo še naprej veljal galerijski bonton in naslednji varnostni ukrepi: nošenje maske, razkuževanje rok, držanje 2 m razdalje ter higiena kihanja in kašlja. Število obiskovalcev na kvadraturo bo omejeno. Obisk bo prilagojen individualnemu ogledu in ogledu oseb iz istega gospodinjstva. Za dodatne usmeritve bodo poskrbeli uslužbenci Umetnostne galerije Maribor.

Na ogled je razstava 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM v UGM in razstavi Saša Bezjak / Vezenke in Poštna umetnost v UGM Šopu. Obiščete lahko tudi našo muzejsko trgovino, kjer lahko izbirate med razglednicami, zloženkami, katalogi in UGM publikacijami, ki bodo na voljo po -30% bolj prijaznih cenah! Samo na ta dan bo veljala posebna ponudba na komplet Huda mravljica! Ob nakupu vrečke Huda mravljice in še enega izdelka iz kolekcije - tretji izdelek podarimo.

Vse dogodke pa bomo na ta dan še vedno izvajali prek spleta. Ob Prešernovem dnevu smo tako tudi pripravili pester spletni kulturni program, ki mu boste lahko sledili v copatih iz udobnega domačega naslonjača.

Za odrasle smo pripravili spletni vodstvi v živo na družbenem omrežju Instagram po razstavah 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM in Poštna umetnost. Otroci in starši pa se boste lahko virtualno preko Zooma pridružili medgeneracijski ustvarjalnici  »Kdo se skriva za umetnino?«.  V UGM Studiu pa bomo prav na ta dan v živo preko družbenih omrežij odprli tudi novo razstavo umetnika Matije Bobičića. Vabljeni, da prisluhnete pogovoru s umetnikom, ki ga bo vodil kustos Jure Kirbiš. Ob zaključku spletnih vodstev bomo tudi sprejemali in odgovarjali na vprašanja gledalcev.

S celotnim programom se pridružujemo pobudi Skupnosti občin Slovenije, da se posebna pozornost ob slovenskem prazniku kulture in tudi sicer posveti kulturi dialoga. 

Program:
100+ v UGM / spletno vodstvo
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek), iz UGM, 11.00

vodi: Urša Rotman, prof. lik. umetnosti in strokovna sodelavka UGM
Pridružite se nam na kratkem vodstvu po aktualni razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM v živo preko naše Instagram strani. Po razstavi vas bo v približno petnajstih minutah popeljala strokovna sodelavka Urša Rotman. Samo v nekaj minutah se bomo sprehodili skozi zgodovinska obdobja od konca 19. stoletja, do začetka 21. stoletja. Upamo, da si boste ob tem zaželeli, da nas čim prej obiščete v živo, ko bodo razmere to spet omogočale.

Poštna umetnost/ spletno vodstvo
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek), iz UGM Šopa, 12.00

vodi: Jure Kirbiš, kustos UGM
Še enkrat si bomo na hitro pogledali umetniške dopisnice, ki smo jih konec preteklega leta prejeli v odziv na natečaj za mail art na temo razburljivega leta 2020. Med njimi bomo izpostavili tudi tri zmagovalce natečaja po izboru javnosti.

Kdo se skriva za umetnino? / otroška ustvarjalnica
Zoom (v živo), iz UGM, 15.00–16.30

vodi: Brigita Strnad, muzejska svetovalka in vodja pedagoškega oddelka UGM
Otroke vabimo na igrivo druženje, na katerem bomo preučevali skrivnostnega umetnika oz. umetnico. Na kakšen način ustvarja? Kakšna orodja in materiale potrebuje? Zakaj ustvarja? Nato vas bomo povabili, da skrivnostnega umetnika ali umetnico portretirate, kot si ga sami predstavljate. Ob zaključku srečanja, pa vam bomo seveda razkrili pravo osebo, ki se skriva za umetnino.

Premiera umetniškega videa Tanje Lažetić ob zaključku razstave Rože
Youtube (posnetek), iz UGM Studia, 18.00

Tanja Lažetić je dokumentirala podiranje nedavno zaključene razstave Rože. V kratkem videu, ki bo premiero doživel na UGM YouTube kanalu, je mogoče videti Tanjo, kako žanje polje cvetlic, ki nikoli niso odcvetele.

Matija Bobičić / otvoritev razstave
Instagram (v živo) + Facebook (posnetek), iz UGM Studia, 19.00

kustos: Jure Kirbiš, kustos UGM
poseben gost: Matija Bobičić
Razstava je prva samostojna predstavitev mariborskega slikarja Matije Bobičića v Mariboru v šestih letih. Od zadnje večje razstave je avtor razvil povsem nov slikarski jezik in motiviko ter prodrl na ameriški trg sodobne umetnosti. Za razstavo v UGM Studiu je slikar pripravil še nikoli prej videno serijo osmih slik večjega formata. Pridružite se na otvoritvi v živo preko naše Instagram strani. 

VLJUDNO VABLJENI!