Preskoči na vsebino

Vrhunci programa UGM v sezoni 2023/24
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Maribor Art Walk (22. september 2023)
Prvi Maribor Art Walk bo v enem vznemirljivem popoldnevu povezal več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu. Med četrto popoldan in deseto zvečer bodo vsa prizorišča na stežaj odprla svoja vrata, ob tem pa se bo skozi večer odvijal program otvoritev, vodstev, pogovorov in drugih dogodkov. Na skoraj polovici prizorišč bo priložnost tudi za nakup umetnin. Maribor Art Walk organiziramo ustanovni kreativni partnerji Umetnostna galerija Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, studio Trampolin in galerija Tkalka v sodelovanju z zasebnimi, nevladnimi in javnimi prizorišči v Mariboru.
Prisotni bodo: Tina Gerlec (galerija Tkalka), Špela Hren Juhart (Lutkovno gledališče Maribor), Tine Lugarič (studio Trampolin)

Spekter: Nova postavitev Zbirke UGM (februar 2024)
Novo postavitev Zbirke UGM bo zasnoval oblikovalec David Tavčar. Tokrat bomo na zbirko pogledali prvenstveno z vidika formalnih aspektov: barve, oblike, materialov in tehnik. Tavčar je zbirko skrbno prečesal in bo javnosti na ogled ponudil stare prijatelje in nova poznanstva – na razstavi, ki bo preizkušala drzne in prepoznavno »tavčarske« koncepte postavitve umetnin. Razstava bo sovpadala s 70. obletnico ustanovitve Umetnostne galerije Maribor leta 1954. Vzporedno z razstavo bo izšel tudi dolgo pričakovani izbor 100+ del iz Zbirke UGM v knjižni obliki.
Prisoten bo: David Tavčar, avtor nove postavitve Zbirke UGM

EKO 9: Trienale umetnost in okolje (maj 2024)
Po odmevnem ponovnem zagonu trienala leta 2021, ki je osrednjo razstavo in dogajanje postavil v prostore nekdanje tovarne MTT v Melju, bo tokratna, deveta edicija trienala poiskala novo stimulativno okolje v mestu. Umetniški vodja tokratne edicije bo hišni kustos Jure Kirbiš, ki bo razstavo in program zasnoval okoli žanra grozljivke. Če je ta planet naš dom, potem v tej hiši straši!
Prisotna bosta: Marina Caneve (Italija), umetnica in avtorica projekta Mostovi so lepi (spremljevalno okolje EKO 9), Jure Kirbiš, umetniški vodja EKO 9

Saša Dev v Plečnikovi hiši (junij 2024)
Po »blockbuster« razstavi, ki je Sašo Deva končno umestila med največje slovenske arhitekte prve polovice 20. stoletja, bo različica razstave prihodnje leto na ogled še v Plečnikovi hiši v Ljubljani. Dev in Plečnik sta tesno povezana, saj je Dev pod Plečnikom študiral, Plečnik je bil mentor Devove diplomske naloge, leta 1927 pa je Plečnikov razred – med njimi Dev – potoval v Grčijo na ogled Partenona in drugih antičnih spomenikov.
Prisotna bo: Simona Vidmar, direktorica UGM in sokustosinja razstave Saša Dev, arhitekt