Preskoči na vsebino

Wom@rts - evropska platforma za enakopravno reprezentacijo žensk v kulturi
2017 - 2021


V septembru in oktobru so v okviru projekta Wom@rts potekale umetniške rezidence s področij grafike, stripa in ilustracije ter digitalnih medijev. Partnerji smo skupno izbrali preko 30 umetnic, katerih dela, nastala na rezidencah, bodo v prihodnjem letu združena v potujočo razstavo, ki jo bo kurirala direktorica UGM Breda Kolar Sluga. Razstava bo v naslednjih dveh letih potovala po partnerskih mestih: Maribor, Slovenija; Limerick, Irska; Vilna, Litva; Avilés in Santiago de Compostela, Španija; Angoulême, Francija; Reka, Hrvaška. Otvoritev razstave bo aprila 2019 v UGM.

Za umetniško rezidenco digitalnih medijev, ki je potekala med 10. in 16. septembrom 2018 v Avilésu (Factoría Cultural) v Španiji je UGM izbrala umetnico Ano Pečar (1977), ki se ukvarja z videom, zvokom, performansi in vidžejanjem. Pogosto sodeluje z drugimi umetniki in je del več umetniških kolektivov doma in v tujini (npr. Digitalna komuna, Trak 47, BBM, Byzantine Cadillac, So0gled). Sodeluje pri projektih, ki združujejo različne zvrsti umetnosti, npr. video, ples in glasbo, je avtorica oz. soavtorica več video instalacij. Svoje znanje izpopolnjuje na umetniških delavnicah doma in v tujini, prejela je več umetniških štipendij (npr. Leonardo da Vinci - Grad-ex, 2010, štipendijo Roberto Cimetta, 2010, štipendije fundacij Ariella Vidach, 2010-2011, Valparaíso, 2011, Leon Levy, 2012, štipendijo Štajerske vlade, 2012). Mednarodne izkušnje je pridobila že v času študija v Washingtonu, ZDA na Concoran School of Art (1997-1998).
V Španiji se je pridružila drugim sodelujočim umetnicam s področja digitalnega videa in fotografije (lens-based digital media). To so bile Cristina Busto (Avilés, 1976), María Castellanos (Gijón, 1985), Mery Pais (Santiago de Compostela, 1990) in Teresa Búa (Muxía, 1991) iz Španije, Petra Mrša (Rijeka,1985) s Hrvaške, Lorraine Neeson in Shelagh Honan z Irske, Hanne Larsen (Trondheim, 1985) z Norveške , Marija Stonytė (Vilnius, 1991) iz Litve, Stéphanie Cadoret (1981) iz Francije ter Martta Tuomaala (Lieto, 1983) s Finske.

Za umetniško rezidenco stripa in ilustracije, ki je potekala med 24. septembrom in 3. oktobrom 2018 v francoskem mestu Angoulême je UGM izbrala Samiro Kentrić (Ljubljana, 1976). Samira rada ustvarja nadrealne situacije, s katerimi poudarja, kar se ji zdi nabolj stvarno. Glavnina njenega zanimanja velja področju, kjer se javne, politične ekspresije srečujejo z intimnimi, pogosto erotičnimi vidiki vsakodnevnega življenja ljudi. Končala je študij vizualnih komunikacij, nato pa svoje oblikovalske veščine še teoretsko dopolnila na podiplomskem študiju filozofije. Njene risbe, ki vedno nosijo globlji pomen, so jo popeljale v svet politične ilustracije in k sodelovanju z vodilnimi slovenskimi časopisi. Izdala je dva grafična romana, avtobiografske Balkanalije (posebna nagrada, Motovun 2015) in Pismo Adni (pogled na begunsko krizo). Ukvarja se tudi s performansom in instalacijami.
Preostale udeleženke so bile Xulia Vicente (Cariño, 1993), Raquel Lagartos (Oviedo) in Nanu González (Oviedo) iz Španije, Meriem Mesfioui in Scotty Hervouet iz Francije,  Fionualla Doran (Lurgan, 1984) in Maura McHugh (Galway) z Irske, Korina Hunjak (Rijeka, 1993) s Hrvaške ter Akvilė Misevičiūtė (aka. Magicdust, Vilnius, 1987) iz Litve.

Za umetniško rezidenco grafike, ki je potekala med 15. in 24. oktobrom 2018 v Limericku na Irskem je UGM izbrala Mino Žabnikar oz. Mino Fino. Mina je zaključila študij na Oddelku za vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani in že za diplomsko delo, fotografsko monografijo Toneta Stojka, prejela nagrado za odličnost na Akademiji in Brumnovo priznanje za najboljše delo v kategoriji monografij.. Zanimajo jo področja  risbe, grafike, zina, knjige umetnika, animacije in videa. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Nemčiji, Srbiji, Italiji, Avstriji, Veliki Britaniji, Franciji, Črni gori in ZDA ter na Hrvaškem, Nizozemskem, Češkem in Kosovu. Je članica oblikovalske skupine Ee, avdio-vizualnega kolektiva YGT (Your Gay Thoughts) in kolektiva Riso Paradiso. Živi in ustvarja v Ljubljani.
V Limericku (Irska) se je pridružila naslednjim ustvarjalkam: Haya Blanco (Santiago de Compostela, 1984 in Marta Fermín (Oviedo, 1973) iz Španije, Fernanda Álvarez (Mexico D.C., 1967) iz Mehike, Jo Kelley (1955) iz Velike Britanije, Aoiffe Barret (1984) z Irske, Audrey Potrat (Bourgogne) in Louise Mendoche (Valence, 1984) iz Francije, Melinda Kostelac (Rijeka, 1968) s Hrvaške in Neringa Žukauskaitė (1975) iz Litve.

Wom@rts je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.