Preskoči na vsebino

Zaključen program Mladi strokovnjaki UGM

Program Mladi strokovnjaki UGM je namenjen otrokom (10 – 15 let), ki jih likovna umetnost še posebej zanima in želijo svoj interes razvijati in nadgraditi. Udeležencem omogoča neposreden stik s kakovostnimi umetniškimi deli, spoznavanje strokovnega osebja v UGM, srečanja z umetniki v njihovem delovnem okolju in demonstracije likovnih tehnik ter preizkušanje v njih. Spodbuja aktivno opazovanje, razvoj kritične misli in besedišča ter oblikovanje kreativnih interpretacij umetnosti. Skozi ogled razstav, dialog z mentorji in lasten likovni izraz udeleženci pridobijo tako veščine na likovnem področju kot spretnosti v javnem nastopanju, delovanju v skupini ter presojanju družbenega okolja in svojega mesta v njem. 

V letošnjem jesenskem programu smo Mladi strokovnjaki UGM raziskovali področje umetniške fotografije. Ogledali smo si razstavi Inge Morath in Mateja Sitarja v UGM in UGM Studiu ter ob tem spoznavali značilnosti in sporočilno moč fotografije. Srečali smo se z umetnikoma Matejem Sitarjem in Petro Kapš. Pridobljeno znanje smo ves čas tudi praktično preizkušali. Raziskovali smo fotografski medij, da bi lahko z njim čim bolj prepričljivo izrazili svoje ideje, zamisli in doživetja. Naučili smo se fotoaparat in znanje uporabiti na sebi lasten, izviren način in samostojno odkrivali, kakšne pripomočke potrebujemo, če želimo ustvariti fotografijo z določeno vsebino. 

Po zaključku programa v UGM se aktivnosti v intenzivni šoli likovne in intermedijske umetnosti, lutkarstva in animacije - Kreativni potni list za mlade – nadaljujejo. Nova znanja s področja lutkarstva, filma in animacije, ki dopolnjujejo vednost Mladih strokovnjakov UGM, bo v preostanku šolskega leta mogoče pridobiti v družbi vrstnikov še v Lutkovnem gledališču Maribor, Društvu za razvoj filmske kulture in Zavodu MARS Maribor.