Preskoči na vsebino

Matija Brumen / otvoritev razstave
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
petek, 18. november 2022, 19.00

kustosinja: Andreja Borin, muzejska svetovalka

Vabljeni na otvoritev razstave Maribor. Slike iz Abesinije fotografa Matije Brumna, ki je na likovni sceni prisoten že dobri dve desetletji, v Mariboru se s samostojno razstavo predstavlja tretjič. Njegova serija z naslovom Maribor, ki jo je zastavil leta 2012, je delo v nastajanju. V njej se fotograf, ki se občasno vrača v mesto svojega otroštva, že polnih deset let posveča nočnim motivom mesta.

Avtor pravi, da je ob ustvarjanju te serije pogosto imel v mislih roman Severni sij Draga Jančarja. V romanu iz leta 1984 pisatelj mojstrsko izriše podobo Maribora tik pred drugo svetovno vojno, del dogajanja pa se odvija v barakarskem naselju, imenovanem Abesinija, ki je tudi v resnici obstajalo. To revno, skrivnostno in zanemarjano naselje naseljujejo ljudje, ki, kot pravi Drago Jančar, »hodijo po neznani deželi zgolj zato, ker imajo terro incognito v sebi«*. In to terro incognito (lat. nepoznana dežela) nosi v sebi tudi samo mesto. Ni nam treba iti prav daleč od osrednjega trga, da naletimo nanjo.

*Drago Jančar, Severni sij, str. 20–21, založba Wieser, Celovec – Salzburg 1993

Matija Brumen (r. 1975 v Mariboru) je prepoznaven fotograf s samosvojo pisavo. Ob študiju filozofije in japonologije se je začel zanimati tudi za fotografijo, ki jo je kot podiplomski študent študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Izobraževal se je tudi na Folkwang Universität der Künste v Essnu v Nemčiji. Kot fotograf je intenzivno prisoten vse od leta 2000. Doma in v tujini redno objavlja in sodeluje na razstavah. Trenutno živi in dela v Ljubljani.