EKO 8 / Filmski večer
Letni kino Minoriti, avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, Vojašniški trg 2a
sreda, 14. julij 2021, 21.00-01.00

V okviru trienala EKO 8 s ponosom prikazujemo dva filma, ki v Mariboru še nista bila predvajana. Zgolj v tem večeru si boste lahko enega za drugim ogledali slovensko-ameriški dokumentarni film Lep pozdrav iz svobodnih gozdov (2018) in inuitsko-kanadski igrani film Dan v življenju Noah Piugattuka.

Filmski večer je del programa Letni kino Minoriti, ki nastaja v sodelovanju med parterji Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor in Maribox.

Program:

21.00-22.40: Lep pozdrav iz svobodnih gozdov
Lep pozdrav iz svobodnih gozdov kot potovanje skozi bujno gozdovje pokrajine na jugu Slovenije niza zgodbe, ki vzplavajo izpod korenin in razgaljajo vrzel med dogajanjem v času odporniškega gibanja ter posledicami, ki jih je to za seboj pustilo v nestabilni sedanjosti. Film je režiral mlad ameriški režiser Ian Soroka, ki je v Sloveniji živel skoraj dve leti in v tem času poglobljeno proučeval zgodovino slovenskega prostora in slovenskega filma, oboje pa je tema tega esejskega filma o slovenski pokrajini, osredotočeni na Kočevski Rog. Film je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado vesna za najboljši zvok.

22.50-01.00: Dan v življenju Noah Piugattuka
Kapuivik, severni otok Baffin, 1961. Nomadska skupina Inuitov pod vodstvom Noah Piugattuka se, kakor njegovi predniki, ko se je rodil leta 1900, preživlja z lovom s psi. Ko v tabor prispe beli mož, znan kot Boss, naključno srečanje kmalu postane priložnost za velike spremembe. Film je bil premierno prikazan v kanadskem paviljonu na 58. beneškem bienalu leta 2019. Istega leta je na mednarodnem filmskem festivalu v Vancouvru prejel nagrado za najboljši kanadski film. Film je nastal v produkciji Isuma, umetniškega kolektiva in prve produkcijske hiše v Kanadi v 75% inuitskem lastništvu.

Predprodaja vstopnic je prek spleta mogoča na spletnem mestu Maribox (povezava za vsak film se nahaja v programu), v živo pa na blagajni Mariboxa.

V času projekcij prodaja vstopnic poteka na lokaciji letnega kina, v avditoriju na Minoritih (Vojašniški trg 2a, Maribor). Blagajna je odprta 1 uro pred pričetkom filma.

Program bo izvajan v skladu s smernicami NIJZ.

Več tukaj.