Ante Trstenjak: judovski del zgodbe / predavanje
program ob razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše
UGM, Strossmayerjeva 6
četrtek, 13. oktober 2022, 18.00

predava: Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor

Vabljeni na predavanje Borisa Hajdinjaka, direktorja Sinagoge Maribor ob razstavi Prevzetnost in pristranost narodne noše.

Med vsemi evropskimi prestolnicami je najverjetneje Praga prestolnica, ki je najbolj znana po svoji judovski zgodovini. V mestu Golema in Franza Kafke slovenski slikar Ante Trstenjak (1894, Slamnjak –1970, Maribor) ni samo dokončal študija slikarstva, pač pa je tudi spoznal češko Judinjo in zobozdravnico Evgenijo Heřmann (1898, Dobrovice – 1982, Maribor) s katero se je leta 1933 poročil. Praga je tudi mesto, ki je skupaj z bližnjim getom v Theresienstadtu eno izmed najbolj znanih prizorišč holokavsta. Med II. svetovno vojno so bili tako Evgenija, kot tudi Ante Trstenjak in njun sin Mirko (1934, Praga – 1986, Ljubljana) preganjani. Evgenija in Ante sta bila tudi poslana v taborišče, ki pa sta ga oba preživela. V predavanju bo predstavljen pomen Trstenjakovega zakona z Judinjo in tudi kdo so bili Trstenjakovi judovski sorodniki in kakšna je bila njihova usoda v času druge svetovne vojne.

Boris Hajdinjak je zgodovinar, geograf in direktor Sinagoge Maribor. Že trideset let vodi oglede po različnih mestih v razponu od Amsterdama do Kaira ter od Gibraltarja do Krakova. Največji izziv pa mu je vedno vodenje po rojstnem mestu Mariboru.

Udeležba je brezplačna.