ABC riso printanja s kolektivom Riso Paradiso
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
torek, 21. maj 2019, 12.00-16.00
delavnico vodijo: Mina Fina, Urška Alič, Zoran Pungerčar, Marko Šajn


Ob razstavi Women, (Be)Coming II, ki predstavlja dela 16 umetnic iz različnih evropskih držav na projektu Womping@rts, smo slovensko predstavnico na projektu Mino Fino povabili k sodelovanju pri izvedbi grafične delavnice. Ker sama ustvarja v različnih grafičnih tehnikah, hkrati pa je tudi članica kolektiva Riso Paradiso, nam je predlagala, da v UGM Studiu postavimo risograf in v tehniki risografije ustvarimo skupen barvni fanzin.

Risografija je vrsta sitotiska, ki omogoča tiskanje v velikih količinah, za nanašanje barve na papir pa ne potrebujemo kemikalij in toplote. Postopek je razvila japonska družba Riso, od koder se proces imenuje. Leta 1986 je RISO Kagaku Corporation predstavila prvi risograf (riso). V tistem času se je v glavnem uporabljal za poceni in hitro podvajanje dokumentov v šolah in organih, danes pa je risografija vedno bolj priljubljena tehnika tiskanja za specializirane založnike, oblikovalce, umetnike in ilustratorje.

Na delavnici se bomo spoznali z abc osnovami riso printanja. Iz pripravljenih šablon in motivov bomo sestavili lastno kompozicijo in jo sprintali, kot dvobarven plakat. Delavnica je namenjena dijakom Srednje šole za oblikovanje Maribor.

Mina Fina (1978) je diplomirala leta 2002 na Oddelku za vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.  V zadnjem času se posveča predvsem raziskovanju risbe in grafike. Izdala je več izvirnih umetniških publikacij, zinov in knjig umetnika. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah in projektih v Sloveniji in v tujini. Je članica oblikovalske skupine Ee, avdio-vizualnega kolektiva YGT (Your Gay Thoughts) in seveda družine Riso Paradiso.

Družino Riso Paradiso gradi šest posameznikov (Jure Šajn, Marko Šajn, Mina Fina, Nejc Korenič, Urška Alič, Zoran Pungerčar), ki so preko svojih poklicev vpeti v kulturni prostor, hkrati pa se v okviru kolektiva Riso Paradiso zavezujejo  k razvijanju, spodbujanju, organiziranju, usklajevanju in zadovoljevanju svojih kulturno-umetniških potreb na področjih risografije, grafičnega oblikovanja, tiskarskih tehnik, vizualnih komunikacij, knjig umetnika, fotografije, ilustracije in založništva. https://www.facebook.com/risoparadiso/

Womping@rts je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.

VABLJENI!