5. PANELNA DISKUSIJA GRADEC-MARBURG / Twin Cities – Metropolitanska regija Gradec-Maribor
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 12. maj 2009, ob 19.00
gosti: Uroš Lobnik (arhitekt, urbanist in docent na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru), dr. Kaja Pogačar (arhitektka in predavateljica na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru), Franz Prettenthaler (vodja Inštituta za tehnološko in regionalno politiko, Gradec), Josef Rogl (Oddelek za urbanizem, Gradec) in Andrej Šmid (arhitekt in urbanist, tehnični direktor Komunaprojekta, Maribor). moderator: Thomas Wolkinger (urednik revije Falter, Gradec). 

Z dvema panelnima diskusijama v organizaciji Haus der Architektur Graz se projekt Gradec-Marburg posveča temi mestnega urbanizma in regionalnega razvoja s poudarkom na evropskem programu Twin Cities. Po februarski diskusiji v Gradcu, ki je nagovorila temo mednarodnega oz. čezmejnega mreženja mest, sedaj vabimo na diskusijo v UGM, kjer bomo govorili o skupnih ciljih in možnih sinergijah med Mariborom in Gradcem na področju mestnega načrtovanja in regionalnega urbanističnega razvoja.  

Tudi s pomočjo evropskih sredstev je v zadnjih letih prišlo do pospešenega mreženja mest, ki prekoračujejo nacionalne meje držav članic. Velik potencial za tovrstni razvoj predstavlja tudi širša regija Maribor-Gradec, ki je že bila predmet številnih raziskovalnih projektov. Peta panelna diskusija Gradec-Marburg se zato posveča konkretnim predlogom za skupni regionalni razvoj medprostora obeh mest  in vabi k pogovoru različne strokovnjake.

5. PANELNA DISKUSIJA GRADEC-MARBURG / Twin Cities – Metropolitanska regija Gradec-Maribor

v torek, 12. maj 2009, ob 19.00, Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
gosti: Uroš Lobnik (arhitekt, urbanist in docent na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru), dr. Kaja Pogačar (arhitektka in predavateljica na Katedri za arhitekturo in prostor Univerze v Mariboru; avtorica doktorske disertacije z naslovom Značilnosti čezmejnega prostorskega razvoja v okviru Evropskih integracij: Študija čezmejne regije na osi Graz-Maribor), Franz Prettenthaler (vodja Inštituta za tehnološko in regionalno politiko, Gradec), Josef Rogl (Oddelek za urbanizem, Gradec) in Andrej Šmid (arhitekt in urbanist, tehnični direktor Komunaprojekta, Maribor). moderator: Thomas Wolkinger (urednik revije Falter, Gradec).

Panelna razprava bo simultano prevajana v slovenski jezik (obvezen osebni dokument za dvig slušalk)!  

NAPOVED NASLEDNJE DISKUSIJE:
Torek, 9. junij 2009, Kunsthaus, Gradec: Velike kulturne ustanove in alternativna kultura  

DODATNE INFORMACIJE:
Tel +386/2/22-95-860, www.ugm.si/gradec-marburg Umetnostna galerija Maribor
Tel +43-316/8017-9200, www.kunsthausgraz.at/gradec-marburg Kunsthaus Graz
Tel +43/316/323-500, www.hda-graz.at Haus der Architektur Graz