Preskoči na vsebino

Lucija Stramec / Gnezdenje
UGM Šop, Strossmayerjeva ulica 6
23. maj–11. avgust 2024
otvoritev: četrtek, 23. maj 2024, 18.00

kustosinja: Andreja Borin

Na prodajni razstavi v UGM Šopu se z risbami predstavlja Lucija Stramec, umetnica, ki svoje risbe izrisuje s preciznim polaganjem drobnih svetlih potez na temnejšo podlago. Iz teme se na ta način rojevajo podobe, kot bi jih v življenje počasi priklicala svetloba. Motivi narave so upodobljeni v fazi zimskega spanja, ko je bivanje okleščeno na mirovanje in goli obstoj. Podrastje, odmrlo listje, debla dreves, obronki gozda so goli in pusti. Doživljanje del usmerjajo monokromnost, precizno kadriranje in pridušen odnos med svetlobo in senco. Podobe dihajo skozi razmike med potezami in skozi praznine, ki jih Lucija Stramec odmerja v počasnem in osredotočenem postopku dela. Asketsko motiviko, preciznost gradnje in redkobesednost sporočila dopolnjuje nekoliko distanciran pogled, odmaknjen od čustvenih presežkov, vse to pa gledalca vrača k bistvenemu, k esenci, ki miruje pod površino dogajanja.

Umetnica o razstavljenih risbah pravi: »V ustvarjalnem procesu v soodvisnosti fotografije (dokumentacija) in spomina (impresija) preko telesa (roka, gesta) s plastenjem črt zapisujem svetlobo − edino vidno linijo na praznini črnega papirja. V nastajajočem ciklu me zanima občutek gnezdenja, kot ga ustvarja narava v svojem ekosistemu. Predstavljam svet razpadajočih skeletov dreves, vej in vejic oziroma minljivost narave okoli nas, ki je pričevalka preteklih življenj in življenj, ki se šele začenjajo.«

Lucija Stramec (r. 1978) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je 2004 diplomirala pri profesorju Zmagu Jeraju in magistrirala pri profesorju Hermanu Gvardjančiču. Udeležila se je umetniških rezidenc v Gradcu (Cultural City Network Graz, AT, 2008), Parizu (Cité Internationale des Arts, FR, 2011 in 2015) in Freisingu (Schafhof – Europaeisches Kuenstlerhaus Oberbayern, DE, 2014). Razstavljala je na številnih razstavah doma in v tujini ter prejela več nagrad, med drugim nagradi na Majskem salonu ZDSLU (2009 in 2016), nagrado DLUM (2013 in 2023), ter nagrado na Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj (2019). Od leta 2008 je članica Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Kot samostojna umetnica živi in ustvarja v Mariboru in na Muti.