Preskoči na vsebino

Zagrizi v umetnost s Hudo mravljico v UGM
Izobraževalni program za skupine iz vrtcev ob razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM
UGM, Strossmayerjeva ulica 6

2. februar 2024–3. december 2025

Ste radovedni? Potem sta pravi za našo družbo v Umetnostni galeriji Maribor I UGM, saj je radovednost pri spoznavanju umetnosti zelo hudo pomembna. Vabimo vas, da skupaj zagrizemo v umetnost. Tokrat vas vabimo na ogled barvite razstave Spekter. Skozi ogled razstave ima Huda mravljica pripravljeno toliko in še več vprašanj: Kaj prepoznate na sliki? Kdo ustvarja slike? Kakšne barve je uporabila slikarka? Zakaj prav takšne? Na kaj vas spominjajo oblike? Kdo pa je kipar? In kaj je tisto na televiziji? Je to reka? Katera umetnina vam je najbolj zanimiva in zakaj? Naša Huda mravljica je zelo radovedna. Ali morda veste, kako je zašla v UGM? Naša mravljica ima svojo pesmico. Vsi jo poznate! Pesem je napisal hudo vsestranski Branko Rudolf, ki je bil tudi prvi in dolgoletni direktor UGM. Morda jo je zagledal v kakšnem kotičku starodavne stavbe, v kateri že 70. let domuje UGM in o njej napisal pesmico. In tako je še vedno pri nas in z otroci raziskuje likovno umetnost.

Informacije in najave skupin: Brigita Strnad, brigita.strnadping@ugmpong.si, 02 22 94 697

PROGRAM

PRVIČ V GALERIJI / trajanje: 15 - 30 min / brezplačno
Program je namenjen prvi starostni stopnji predšolskih otrok (1 – 3 leta).

Malčki se v spremstvu lutke Hude mravljice sprehodijo skozi razstavo. Ogledovali si bomo slike, kipe in fotografije ter poimenovali nekatere motive – družine, živali, dreves in še česa. Ogled bomo zaključili s kratko likovno nalog, izdelke pa odnesete s seboj v vrtec in jih pokažete še komu drugemu.

VODSTVO PO RAZSTAVI – ZAGRIZI V UMETNOST
/ trajanje: 45 – 60 min / cena: 2,80€

Vodstvo bo v spremstvu Hude mravljice temeljilo na igri, poeziji, pogovoru in likovnem poustvarjanju. Najbolj od vsega bo Hudo mravljico zanimalo, katere umetnine bodo otrokom najbolj zanimive, da jih bodo poustvarili. Z likovnim poustvarjanjem jih bodo pozorno opazovali in se vanje poglobili, da jih bodo kot novo estetsko izkušnjo bolje ponotranjili, hkrati pa ustvarili svoj izvirni likovni izdelek, ki ga bodo lahko odnesli v šolo in domov.

S spremljevalci/-kami skupin se prehodno lahko dogovorom za tematski poudarek vodstva – lahko se npr. skupaj odločimo, da bomo raziskovali samo motiv živali, družine ali pa se bomo ukvarjali z bravo in obliko.

Na blagajni UGM je na voljo knjiga za otroke Zagrizi v umetnost, v kateri Huda mravljica, muzejska pedagoginja Brigita Strnad in pesnik Borut Gombač predstavljajo prav umetnine iz Zbirke UGM. Knjiga lahko služi tudi kot priprava otrok na obisk razstave, v njej pa lahko najdete tudi namige za likovno poustvarjanje.