Preskoči na vsebino

Zagrizi v umetnost: Pike in črte iz Zbirke UGM
Priročnik za spoznavanje Zbirke UGM v galeriji in doma
(za otroke od 5 do 10 let)

avtorja: Brigita Strnad, muzejska svetovalka UGM in Borut Gombač, pesnik, pisatelj, dramatik in knjižničar
oblikovanje: Nenad Cizl

Huda mravljica, maskota izobraževalnega programa UGM, slikovito, doživeto in igrivo vabi otroke, starše, vzgojitelje_ice in učitelje_ice, da zagrizejo v likovno umetnost. K pojedini je povabila tudi pesnika Boruta Gombača, ki z vami deli svoje pesniške vtise objavljenih umetnin. V knjigi, ki jo je oblikoval Nenad Cizl (Trampolin), najdete tudi vrsto namigov za likovno ustvarjanje.

Likovno umetnost 20. in 21. stoletja boste okusili na primerih umetnin iz Zbirke UGM - risb, slik in kipov slovenskih umetnic in umetnikov Ide Brišnik Remec, Zmaga Jeraja, Toni Soprano Meneglejte, Petre Varle, Otona Polaka, Slavka Tihca in umetniškega tandema son:Da. V knjigi sledite pikam ter ravnim, krivim in kosmatim črtam, ki se ustvarjene v različnih likovnih tehnikah - v klasični risbi s tušem in računalniški grafiki. Povezane črte in pike predstavljajo motive mest, krajine, psa, družine, predmetov, brzovlaka in avtomobilov. Skozi branje umetnin boste lahko spoznali tudi razvoj mesta Maribor - od časov, ko so se po njem še vozili z vozovi in konji, do časov, ko se je v mestu veliko gradilo z žerjavi, se postavili prvi semaforji do današnjih dni, ko imamo avtomobilov preveč in jih v njem raje ne bi več videli toliko. Usmerijo pa nas še v svoj dom, k družini in predmetom, ki jih imamo v njem. Predvsem pa knjiga sporoča, da so umetnine najbolj okusne v živo in vabi na obisk v Umetnostno galerijo Maribor.

Um. zgodovinarka in muzejska pedagoginja dr. Rajka Bračun Sova je o knjigi napisala: "Z didaktičnega vidika je slikanica kompleksno zasnovana. Otrok umetnine spoznava na več nivojih in na več načinov. Med sabo se uspešno dopolnjujejo štirje tipi besedil, otroka pa nagovarjajo trije: pedagoginja, pesnik in huda mravljica. Pedagoginja je poznavalka umetnosti in vešča v komunikaciji, zato v pravi meri opisuje in razlaga umetnine in umetnike, spodbuja otrokovo ustvarjalno razmišljanje o umetninah ter na posebnih beležkah predlaga likovne dejavnosti. Pogled pesnika je pogled drugega. Otroku pokaže tisto v umetnini, kar ni vidno na prvi pogled. Ko otrok prebere pesem, se poglobi v umetniško delo in skuša prepoznati to, o čem govori občutljivi pesnik. Huda mravljica pa vsako umetnino komentira, interpretira, otrokom postavlja vprašanja in jih vabi k likovnemu ustvarjanju. Zna celo biti duhovita (»Če so kje razbiti lonci, jaz nisem kriva!«). Publikaciji dodane institucionalne, umetnostne in zgodovinske vsebine na zadnjih straneh, prvenstveno namenjene odraslim spremljevalcem otrok, dodatno utrjujejo izobraževalno poslanstvo Umetnostne galerije Maribor."

cena: 10 €