Preskoči na vsebino

Vodstvo po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM
UGM, Strossmayerjeva ulica 6
petek, 13. december 2024, 18.00

vodita:
David Tavčar, avtor postavitve razstave,
in Jure Kirbiš, kustos UGM

Decembrsko vodstvo po razstavi Spekter bosta izvedla David Tavčar, avtor postavitve razstave, in Jure Kirbiš, kustos UGM. Po novi postavitvi del iz Zbirke UGM, ki smo jo pripravili ob praznovanju 70. obletnice galerije, vas bosta popeljala v petek, 13. decembra 2024, ob 18.00.

Kakor umetniško delo tvorijo številni elementi, ki jih z uporabo veščin in orodij v harmonije spretno kombinirajo in soočajo njihovi avtorji in avtorice, je tudi razstava umetniška forma sama zase, ob snovanju katere veljajo načela, sorodna snovanju umetniškega dela – kjer so umetniška dela sestavni elementi konglomerata celote. Na veliki novi razstavi v Umetnostni galeriji Maribor razpiramo spekter pogledov, pozicij, oblik v umetniških delih iz Zbirke UGM in v umetnosti razstavne dejavnosti same.

Oblikovalec David Tavčar je prodoren mlad oblikovalec, znan zlasti po oblikovanju tekstila za mednarodne modne hiše in podjetja s tradicijo, interierjih in lastni blagovni znamki. V oblikovanju ga odlikuje sproščena in igriva poteza risbe z roko, smisel za humor in neizčrpen vir referenc na zgodovino umetnosti, obrti in oblikovanja. Tavčar podobe niza v zaporedja in mreže ter tako ustvarja prepoznavne vzorce, ki od bližnjih detajlov do učinka od daleč tvorijo kompleksno in suvereno celoto. Umetnostna galerija Maribor je Tavčarju, kot izrazito svojstvenemu connoisseurju umetnosti, zaupala in podala carte blanche, da s svojim pogledom in uporabo del iz Zbirke UGM splete bogato tapiserijo formalnih umetnostnih asociacij in konverzacij.

Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.