Preskoči na vsebino

Vodstvo po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM
UGM, Strossmayerjeva ulica 6
sobota, 28. september 2024, 11.00

vodita:
David Tavčar, avtor postavitve razstave,
in Živa Kleindienst, koordinatorica razstavnega programa

Tokrat vas vabimo, da se pridružite Davidu Tavčarju, avtorju postavitve, in Živi Kleindienst, koordinatorici razstavnega programa, na vodstvu po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM. Z vodstvom bomo v soboto, 28. septembra, pričeli ob 11.00.

Umetnostna galerija Maribor od leta 1954 domuje v palači na Strossmayerjevi ulici, ki zaradi prostorskih omejitev ne dopušča sočasne stalne postavitve zbirke in velikih občasnih razstav. Ta izziv v galeriji že vrsto let premagujemo tako, da na občasnih postavitvah Zbirke UGM v vedno novih konstelacijah del in načinih predstavitve ponudimo svež premislek o naši zbirki ter zgodovini umetnosti preteklega stoletja v mestu, regiji in Sloveniji.

Oblikovalec David Tavčar je prodoren mlad oblikovalec, znan zlasti po oblikovanju tekstila za mednarodne modne hiše in podjetja s tradicijo, interierjih in lastni blagovni znamki. V oblikovanju ga odlikuje sproščena in igriva poteza risbe z roko, smisel za humor in neizčrpen vir referenc na zgodovino umetnosti, obrti in oblikovanja. Tavčar podobe niza v zaporedja in mreže ter tako ustvarja prepoznavne vzorce, ki od bližnjih detajlov do učinka od daleč tvorijo kompleksno in suvereno celoto. Umetnostna galerija Maribor je Tavčarju, kot izrazito svojstvenemu connoisseurju umetnosti, zaupala in podala carte blanche, da s svojim pogledom in uporabo del iz Zbirke UGM splete bogato tapiserijo formalnih umetnostnih asociacij in konverzacij.

Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.