Preskoči na vsebino

Vodstvo po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM
UGM, Strossmayerjeva ulica 6
sobota, 15. junij 2024, 19.00

vodi:
Meta Gabršek Prosenc

V okviru letošnje Poletne muzejske noči vas ob 19.00 vabimo na vodstvo po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM. Vodila ga bo Meta Gabršek Prosenc, kuratorka, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka in dolgoletna direktorica Umetnostne galerije Maribor.

Umetnostna galerija Maribor v letu, ko praznujemo 70 let, vabi k obisku nove občasne postavitve naše zbirke. Tokratno postavitev je zasnoval oblikovalec David Tavčar, ki je v preteklem letu prečesal Zbirko UGM in iz nje izbral več kot 250 umetnin, ikoničnih, manj znanih ali prvič razstavljenih, ter jih v sedmih sobanah in dveh dvoranah postavil v razgibano avtorsko doživetje.

Umetnostna galerija Maribor od leta 1954 domuje v palači na Strossmayerjevi ulici, ki zaradi prostorskih omejitev ne dopušča sočasne stalne postavitve zbirke in velikih občasnih razstav. Ta izziv v galeriji že vrsto let premagujemo tako, da na občasnih postavitvah Zbirke UGM v vedno novih konstelacijah del in načinih predstavitve ponudimo svež premislek o naši zbirki ter zgodovini umetnosti preteklega stoletja v mestu, regiji in Sloveniji.

Vodstvo je brezplačno.