Preskoči na vsebino

Mednarodni teden družine v UGM
UGM, Strossmayerjeva ul. 6
14.–19. maj 2024, 10.00–18.00

Zakaj z otroki v umetnostni muzej? Skupaj z otroki boste spoznavali slovensko likovno dediščino 20. in 21. stoletja. Na razstavi Spekter so na ogled risbe, slike in fotografije z motivi, ki so otrokom še posebej zanimivo – živali, družine in domišljijski motivi, ki že sami po sebi pritegnejo najmlajše. Pogovor o umetninah pa je tudi priložnost za ustvarjalno druženje. Ko boste drug z drugim delili svoje poglede, zamisli in asociacije, ki vam jih umetnine sprožajo, boste lahko drug drugega spoznali še na kakšne drugačen način. Vabljeni na sprehod med umetninami in bodite čim bolj radovedni!

Z namenom, da spodbudimo ustvarjalno druženje z umetninami in drug z drugim, vam podajamo napotke:

  1. Fino se je na obisk muzeja pripraviti. Na spletni strani si preberite predstavitveni tekst in oglejte objavljene fotografije z razstave. Otroci so navdušeni, ko o razstavi že kaj vedo. Predvsem pa spoznajo, da so umetnine res najbolj slastne v živo. Predpriprava je povsem neobvezna. Lahko se pustite tudi presenetiti.
  2. Umetnine so izmuzljive. Zanje si je treba vzeti čas. Bodite radovedni. Vsi – mame, očki, stari starši, tete, strici, mlajši bratci in starejše sestre! Sprašujte se: Kaj prepoznam na sliki? Na kaj me spominja kip? Me to kar vidim razžalosti ali razveseli? Zakaj? In najpomembnejše – poslušajte drug drugega! Skupaj boste umetnino videli bolj bogato in celovito. Ko si boste delili zamisli in občutke, ki vam jih vzbujajo likovne podobe, pa boste mogoče tudi drug o drugem izvedeli kaj novega.
  3. Na razstavi je točno 259 umetnin. Nikar se ne trudite, da bi si pozorno ogledali vse! Bodite pozorni na to, katere vas pokličejo in se tistim posvetite. In če je to samo ena, je tudi prav. Morda se dogovorite, da boste iskali samo umetnine, na katerih so upodobljene živali, igrače, drevesa ali hiše Na razstavo se še lahko vrnete in si takrat izberete drugi motiv.
  4. Da bo vaš in sprehod drugih obiskovalcev/-k muzeja čimbolj prijeten, upoštevajte naslednja pravila:
    - po razstavišču hodimo počasi, res zelo počasi;
    - pogovarjamo se umirjeno;
    - umetnin se dotikamo samo s pogledom.

V Mednarodnem tednu družine je vstop v UGM za družine brezplačen.

S 50% popustom vam je na voljo publikacija Zagrizi v umetnost, ki na igriv način predstavlja umetnine iz Zbirke UGM in daje namige za likovno poustvarjanje.