Preskoči na vsebino

Spekter. 70 let Zbirke UGM
Izobraževalni program za skupine iz osnovnih in srednjih šol
UGM, Strossmayerjeva ulica 6

2. februar 2024–3. december 2025

Obveščamo vas, da odpiramo novo postavitev del iz Zbirke UGM, Spekter. Zbirka UGM predstavlja dela slovenskih avtoric in avtorjev 20. in 21. stoletja. Ta so vam v obliki kakovostnih fotografij dostopna tudi na spletu (www.ugm.si, www.museum.si) in so vam na voljo za delo v šoli. Ob tem naj vseeno poudarimo, da fotografije ali splet ne more nadomestiti neprecenljive vzgojno izobraževalne vrednosti stika z živo umetnostjo. Tokratna postavitev, ki je avtorsko delo oblikovalca Davida Tavčarja, ponuja vpogled v medijsko raznolikost zbirke, bogastvo tehnik in motivov ter likovno formalnih tem. V razumevanje in doživljanje razstave bomo lahko vstopali po različnih poteh. Za obisk lahko izbirate med vodenimi ogledi, na katerih bomo obravnavali teme, kot so okolje, umetnik/-ica, identiteta ali povsem likovno formalne probleme. Lahko pa razstavo obiščete večkrat in jo skozi več tematskih sklopov spoznavate še bolj večplastno in celovito. Vsa tematska vodstva (45 – 60 min/2,80 €) bo mogoče dopolniti še z dejavnostmi, ki so predstavljene na UGM spletni strani. Do izteka razstave vam bomo ponudili še druge teme. Veseli bomo, če boste kakšno temo predlagali tudi vi.

Informacije in najave skupin: Brigita Strnad, brigita.strnadping@ugmpong.si, 02 22 94 697

TEME

ZAGRIZI V UMETNOST / primerno za predšolske otroke in učence 1. razreda OŠ

Vodstvo bo v spremstvu Hude mravljice temeljilo na igri, poeziji, pogovoru in likovnem poustvarjanju. Otroci bodo spoznavali barviti svet likovne umetnosti in svet, ki predstavlja podobe babice in vnuka, psov in drugih živali, narave, hiš, cest in semaforjev ter umetnin, na katerih stvari sploh prepoznamo. Po dogovoru s spremljevalci/-kami lahko na ogledu damo poudarke na katero izmed zgoraj predlaganih tem.
Na blagajni UGM je na voljo knjiga za otroke Zagrizi v umetnost, v kateri Huda mravljica, muzejska pedagoginja Brigita Strnad in pesnik Borut Gombač predstavljajo prav umetnine iz Zbirke UGM. Knjiga lahko služi tudi kot priprava otrok na obisk razstave, v njej pa lahko najdete tudi namige za likovno poustvarjanje.
KLJUČNE BESEDE: Zbirka UGM, Huda mravljica, likovna umetnost, risba, slika, kip, fotografija, likovni motivi

SPEKTER / prilagojeno za vse starostne skupine

Osredotočili se bomo na formalne vidike moderne in sodobne slovenske likovne umetnosti. Zanimala nas bo njena medijska raznolikost, od risbe, slike, kipa, fotografije, videa in instalacije. Raziskovali bomo značilne motive in tehnike, ki so se razvijale v zadnjih 150 let ter izpostavili imena umetnikov/-ic ključna za razvoj umetnosti pri nas (npr. Slavka Tihca v kiparstvu, Ide Brišnik Remec kot ene izmed pionirk slovenskega popart-a, Ivana Dvoršaka, mentorja mnogim mariborskim fotografom/-injam ali Nataše Prosenc Stearns na področju videa). Voden ogled razstave bodo otroci in mladi lahko na ustvarjalnici dopolnili z likovno nalogo poustvarjanja umetnine, ki jih bo najbolj pritegnila. Z likovnim poustvarjanjem se bodo vanjo poglobili, jo interpretirali in jo kot novo estetsko izkušnjo bolje ponotranjili.
KLJUČNE BESEDE: Zbirka UGM, slovenska likovna umetnosti 20. in 21. st., slovenski umetniki/-ice, umetniški mediji (risba, slika, kip, fotografija, video), likovne tehnike, likovni motivi.

BARVA IN OBLIKA / prilagojeno za vse starostne skupine

V kakšna čustva se lahko pretopijo barve? Kako doživljamo rdečo, vijolično ali zeleno? Kako se doživljanje ene barve spremeni v kombinaciji z drugimi barvami? Kaj je vloga barv v realističnih upodobitvah in na kakšen način nas nagovarjajo v abstraktnih delih? Po ogledu razstave lahko otroci in mladi sodelujejo na likovni ustvarjalnici, na kateri bomo čustva preobražali v abstraktne oblike in barvne kombinacije.
KLJUČNE BESEDE: Zbirka UGM, slovenska likovna umetnosti 20. in 21. st., barva, barvni odnosi, kompozicija, realistična umetnost, abstraktna umetnost

KDO SEM? / prilagojeno za vse starostne skupine

Na vodenju se bomo poglobili v upodobitve figur, portretov in avtoportretov. Kaj v upodobitvah je tisto, da v njih zaslutimo značaj, občutke in razpoloženja portretiranca/-ke? Kaj nam sporoča figura, gesta ali pogled? Zakaj se je umetnik/-ica odločila, da portret ustvari na velikem oz. manjšem formatu in zakaj v intenzivnih ali nežnih barvah? Ogled razstave lahko nadaljujemo z likovno nalogo, s katero bodo otroci in mladi v jeziku barv, oblik, materialov in kompozicij raziskovali in poskušali dogovoriti na vprašanje, kdo sem.
KLJUČNE BESEDE: Zbirka UGM, slovenska likovna umetnosti 20. in 21. st., figura, portret, avtoportret, identiteta

OKOLJE /prilagojeno za vse starostne skupine

S pomočjo umetnosti bomo obravnavali odnos do okolja, drug do drugega, dreves, živali in drugih živih bitij. Iskali bomo dela, ki predstavljajo veličino narave, nas pozivajo nazaj k naravi kot tudi družbeno kritična dela, ki opozarjajo na posledice škodljivega ravnanja v okolju in nas spodbujajo k razmisleku o bolj trajnostnemu vedenju. Po takšnem ogledu razstave lahko otroci in mladi na ustvarjalnici oblikujejo koncept (idejo, predlog), ki se navezuje na odnos do okolja.
KLJUČNE BESEDE: Zbirka UGM, slovenska likovna umetnosti 20. in 21. st., krajina, veduta, okolje, trajnostni razvoj, koncept