RAZPRODANO!

Ob zaključku mednarodnega projekta Unfinished Modernisations / Nedokončane modernizacije, ki je združil 50 raziskovalcev s področja arhitekture in urbanizma v raziskovanju zapuščine socialistične Jugoslavije, je konec leta 2012 v založništvu Društva hrvaških arhitektov izšla dolgo pričakovana zaključna publikacija. Na skoraj 500 straneh so zbrane raziskave in eseji arhitektov, arhitekturnih kritikov in zgodovinarjev, nastalih v preteklih dveh letih, ilustrirane s številnimi arhivskimi dokumenti, fotografijami in načrti. Uvodno besedilo sta napisala pobudnika projekta arhitekturna kritika Maroje Mrduljaš s Fakultete za arhitekturo v Zagrebu in Vladimir Kulić z Univerze na Floridi. Projekt Nedokončane modernizacije, ki je višek doživel z veliko pregledno razstavo v Umetnostni galeriji Maribor v začetku leta 2012, je osvetlil številne arhitekturne projekte, od turističnih eksperimentov na jadranski obali, zasnov novih mest in paviljonov na mednarodnih razstavah do razvpitih javnih zgradb in zgodovinskih obeležij v vseh državah naslednicah v obdobju od komunističnega prevzema oblasti 1945 do razpada SFRJ leta 1991. Namen projekta je bil prevetriti socialistično arhitekturno zapuščino Jugoslavije in prebuditi močne in produktivne povezave, ki so v urbanem prostoru nekdanje skupne države prisotne na vsakem koraku!

Projekt Unfinished Modernisations / Nedokončane modernizacije je bil sofinanciran s strani EU v okviru programa Kultura 2013 in je nastal v partnerstvu več institucij: Umetnostna galerija Maribor, UHA/Zveza arhitektov Hrvaške (Zagreb), MAO/Muzej za arhitekturo in oblikovanje (Ljubljana), DAB/Društvo arhitektov Beograda, KOR/Koalicija za trajnostni razvoj (Skopje) in Hiša Oris (Zagreb).

Besedila: Dietmar Steiner (uvodnik), Vladimir Kulić, Maroje Mrduljaš, Nika Grabar, Petra Čeferin, Robert Burghardt, Gal Kirn, Irena Šantevska, Dubravka Sekulić, Lana Lovrenčić, Ivan Kucina, Milica Topalović, Marko Sančanin, Divna Penčić, Biljana Spirikoska, Jasna Stefanovska, Ines Tolić, Nina Ugljen Ademović, Elša Turkušić, Matevž Čelik, Alenka di Battistta, Prupa, Ana Džokić in Marc Neelen, Nebojša Milikić, Tanja Damjanović Conley, Jelica Jovanović, Višnja Kukoč, Vesna Perković-Jović, Marko Sančanin, Martina Malešič, Luciano Basauri, Dafne Berc, Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Bogo Zupančič, Tamara Bjažić Klarin, Jelena Grbić, Luka Skansi, Dražen Arbutina in Hela Vukadin.

Urednika: Maroje Mrduljaš in Vladimir Kulić
Oblikovanje: Damir Gamulin
Publikacijo izdal: UHA, Zagreb
Leto: 2012
Strani: 472
Velikost: 24 x 16,5 cm
Jezik: angleški