35 €

Slovenska umetnica Jasmina Cibic (1979) živi in dela v Londonu. Predstavlja zgled mlade generacije ustvarjalnih umov, rojenih v nekdanji Jugoslaviji, katerih dela naslavljajo družbene, politične in zgodovinske teme. Publikacija Spielraum obravnava njeno najnovejše delo, nastalo v sodelovanju z Ludwig Museum v Budimpešti, Mednarodnim grafičnim likovnim centrom v Ljubljani in Muzejem sodobne umetnosti v Beogradu.

Cibic je znana po raziskovanju utilizacije umetnosti in arhitekture kot strategij mehke moči v procesih izgradnje nacije. Za svoja dela pogosto zbira in ponovno pokaže obstoječe gradivo, ki je ga je navdihnila pahljača političnih ideologij, a se je njihova performativna funkcija uveljavljanja državne identitete sčasoma spremenila.

Naslov projekta je vzet iz eseja Karla Krausa, v katerem vehementno nasprotuje dekorativnosti tako v jeziku kot v arhitekturi. V svojem multidisciplinarnem delu Cibic uporabi Krausov koncept Spielrauma kot lupo, s katero proučuje strategije izgradnje nacije, ki so jih skozi jezikovno in vizualno dekoracijo uporabljale politične osebnosti in establišment. Posebne pozornosti je deležen prvi vrh Gibanja neuvrščenih v Beogradu 1961.

kuratorska besedila: Anna Gritz, Rona Kopeczky, Una Popović, Dubravka Sekulić, Jelena Vesić, Alessandro Vincentelli, Giovanna Zapperi in WHW
urednici: Jasmina Cibic, Una Popović
založnik: Distanz Verlag, Berlin, 2018, v partnerstvu z Baltic centre for Contemporary Art in Muzejem sodobne umetnosti Beograd
tisk: optimal media GmbH, Röbel / Müritz
352 strani, angleški jezik, 200 barvnih fotografij, trda vezava